Confidenţialitate

Maramureș: Arestări preventive în cazul de trafic de persoane și supunere la muncă forțată a unor persoane cu dizabilități | AUDIO

Arestări preventive în cazul de trafic de persoane și supunere la muncă forțată obligatorie a unor persoane cu dizabilități din Borșa, județul Maramureș. În urma celor 19 percheziții făcute zilele trecute în orașul Borșa, dar și în județul Vrancea, polițiștii împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. au pus în aplicare 5 mandate de aducere. Au fost deja audiate 4 persoane vătămate și opt martori.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ancheta arată că începand cu anul 2009, cu ajutorul unor funcționari publici, 13 persoane vulnerabile cu handicap psihic, internate în centre de recuperare și reabilitare din Vrancea ar fi fost recrutate și apoi exploatate prin munca, la unele pensiuni, gospodării și ferme, din orașul Borșa.

Victimele nu au avut acces nici la conturile bancare în care erau virate lunar indemnizațiile de handicap care li se cuveneau. Locuiau în condiții improprii și erau obligate să aibă grijă de animale și să muncească în unitățile de cazare deținute de bănuiți. Totodată, ar fi fost amenințate, agresate și injuriate, dar și împrumutate ocazional altor persoane din localitate, pentru a presta diferite munci.

O persoana bănuită, șef al unui centru pentru persoane cu dizabilități, profitând de funcția sa, ar fi recrutat 3 persoane cu handicap neuropsihic și le-ar fi predat membrilor grupului.

A făcut rost și de documente care să arate că sunt adăpostite legal în imobilele unde locuiau.

La percheziții, au fost ridicate telefoane mobile, carduri bancare, carduri de sănătate și cărți de identitate ale persoanelor vătămate identificate, înscrisuri ce au legătură cu cauza și peste 3000 de euro. Două femei și doi bărbați din Borșa și Vrancea au fost reținuți și s-a propus arestarea preventivă pt 30 de zile.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Student la Teologie, cercetat după ce a condus o locomotivă de tren. I s-a deschis dosar penal pentru distrugere sau semnalizare falsă | AUDIO