Manualele auxiliare – cine are cele mai mari interese în acest domeniu? – AUDIO

Editurile vor putea depune, începând de săptămâna viitoare, proiectele pentru aprobarea auxiliarelor, a anunţat, joi, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, precizând că ministerul a elaborat metodologia în acest sens.

El are şi un mesaj către editurile care „încearcă să forţeze nota”: „Ajunge! V-a ajuns, fiţi liniştiţi, puteţi fi parteneri corecţi ai sistemului educaţional, nu incorecţi”.

Astăzi (joi, n.r.) am elaborat cele două proiecte pentru aprobarea auxiliarelor, proiecte care sunt pe site-ul ministerului, urmând ca săptămâna viitoare, după aprobarea în Guvern a hotărârii care prevede reorganizarea Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), cel care va evalua toate auxiliarele din învăţământ, să semnez aceste ordine. (…) De săptămâna viitoare, toţi cei care au aceste auxiliare pot să le depună pentru a fi verificate şi autorizate. Nu se pune problema să scoatem auxiliarele din procesul de învăţământ, dar, aşa cum este normal, trebuie să folosim în unităţile de învăţământ doar auxiliarele şi manualele care sunt autorizate de MEN”, a anunţat, pe Facebook, ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

El a spus că anul trecut toate manualele auxiliare pentru clasa a IV-a au fost neautorizate şi au fost vândute în şcoli încă din vacanţa de vară, iar acum Ministerul doar pune în acord Legea Educaţiei cu auxiliarele şi mijloace de învăţământ din sistemul de învăţământ preuniversitar.

Fac un ultim apel la acele edituri care încearcă să forţeze nota să se oprească. Ajunge! V-a ajuns, fiţi liniştiţi, puteţi fi parteneri corecţi ai sistemului educaţional, nu incorecţi, elevii şi profesorii din România au nevoie de auxiliare, dar acest lucru îl decide profesorul de la clasa, alături de părinţi şi consiliul profesoral, nu alte entităţi”, a mai spus ministrul.

Reacția editurilor

Recent, ministerul Educației le-a interzis școlilor să mai cumpere culegeri și cărți auxiliare – până când acestea nu vor fi analizate și reautorizate.

Editurile se declară deranjate:  profesorii le-au acceptat, susțin reprezentanții acestora.

Manualele auxiliare nu dispar din școli, dar elevii vor învăța numai după unele autorizate.

Momentul a fost ales greșit – acest lucru trebuie făcut mult mai devreme de începerea școlii, spune, la Europa FM, președintele Uniunii Editorilor – Cristian Greșanu.

Nu există un război, sau nu există un război provocat de noi, să zicem, în raport cu Ministerul Educației. E absurd, noi trebuie să fim parteneri. Timing-ul, după părerea mea, este greșit. Trebuia ca acest ordin sau această revizuire a materialelor să se facă mai devreme, ori să se facă mai târziu”, a spus Cristian Greșanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristian Greșanu recunoaște, însă, că anul trecut ar fi putut ajunge în școli materiale neautorizate.  Președintele Uniunii Editorilor invocă….necunoașterea legii.

A existat un ordin obscur din 2002 pe care noi nu îl știm sau l-am pierdut în hățișurile memoriei (…) piața a funcționat în felul următor: editorii au contactat autorii – de regulă, cei mai competenți și valoroși, au făcut niște lucrări, le-au pus la dispoziția profesorilor, aceștia au ales, împreună cu părinții. S-au selectat niște materiale care au circulat, asta a fost toată povestea. După care, dintr-o dată: NU, trebuie să le reavizăm”, adaugă președintele Uniunii Editorilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Amenințările ministrului Liviu Pop la adresa profesorilor

Până când comisia ministerială va decide ce manuale auxiliare vor putea ajunge în școli,  ministrul Liviu Pop i-a amenințat cu „sesizarea organelor de stat” pe profesorii care folosesc acum la clasă materiale auxiliare.

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a transmis, în urmă cu câteva zile, o notă inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti prin care anunţă că este interzisă utilizarea de auxiliare şcolare neaprobate de minister, iar în cazul în care nu este respectată această obligaţie atunci MEN “îşi rezervă dreptul de a sesiza organele de stat abilitate”.

În documentul respectiv se precizează că articolul 69 alineatul 1 din Legea Educaţiei Naţionale cu numărul 1/2011 stipulează că în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar se folosesc numai manuale şcolare şi auxiliare care sunt aprobate de către Ministerul Educaţiei Naţionale.

“Până la adoptarea procedurilor legale pentru acreditarea/autorizarea auxiliarelor şcolare în unităţile de învăţământ preuniversitar, este interzisă utilizarea de auxiliare şcolare neaprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.  Precizăm că în cazul în care nu va fi respectată această obligaţie, Ministerul Educaţiei Naţionale îşi rezervă dreptul de a sesiza organele de stat abilitate în legătură cu încălcarea cu vinovăţie a prevederilor articolului 69 alineatul 1 din Legea Educaţiei Naţionale numărul 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare”, se mai arată în nota transmisă de MEN şi obţinută de agenția News.ro.

Documentul este datat 11 septembrie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS