Confidenţialitate

Raport favorabil pentru ca mandatele aleșilor locali să fie prelungite la 5 ani

O inițiativă pentru prelungirea madatelor aleșilor locali a primit, luni, raport de admitere din partea comisiilor de specialitate ale Senatului.

Potrivit proiectului inițiat de parlamentarii UDMR, mandatele primarilor, ale viceprimarilor, cele ale președinților și vicepreședinților de consilii județene, precum și mandatele consilierilor locali și județeni urmează să aibă o durată de 5 ani, în loc de 4 cât a fost până acum.

Prevederile legii urmează să fie aplicate începând cu alegerile locale de anul acesta, astfel încât următorul scrutin local să aibă loc în 2025 în loc de 2024.

Actul normativ a fost adoptat deja tacit, adică fără dezbatere, de Camera Deputaților, urmând ca Senatul să fie forul decizional.

Raportul de admitere a legii a fost adoptat cu voturile PSD, UDMR și ALDE. Senatorii PNL s-au abținut, iar USR a votat împotrivă.

Practic, după ce va fi adoptată și va intra în vigoare, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare va fi imposibil de realizat.

Inițiatorii propunerii legislative dau ca exemple alte țări din Uniunea Europeană unde mandatele aleșilor locali sunt mai mari de patru ani, precum Austria (5 ani), Belgia și Franța (6 ani) sau Germania, unde durata este variabilă între 5 și 10 ani în funcție de legislația proprie fiecărui land.