Confidenţialitate

Mâncare cu Principii, cu chef Cezar Munteanu: Salamul de Sibiu, gustul copilăriei

Chef Cezar Munteanu ne aduce aminte, la Mâncare cu Principii, de gustul copilăriei noastre:

Pentru români, Salamul de Sibiu a fost și a rămas un simbol al bunului gust în materie de mezeluri. Nu exista nici o masă mai rafinată, cel puțin înainte de ’89, fără ca platoul cu Salam de Sibiu să troneze la loc de cinste.

Nu îl uit pe tata care, ca tot românul descurcăreț, mai făcea rost, prin “relații”, de 2-3 batoane, pe care le ascundea în debara. Era salamul care rezista și iarna, ba chiar se usca și mai bine și devenea pe zi ce trece o „trufanda”.

Trei sau patru feliuțe, tăiate cu respectul cu care ardeleanul își taie cu brișca slana, și o felie de pâine cu unt alcătuiau o gustare de neuitat.

M-am întrebat mereu de ce se numește “de Sibiu” deși, dacă întrebi orice român: “Care este cel mai bun salam de Sibiu?”, îți va răspunde: “Cel de la Bacău”. Ei bine, se numește “de Sibiu” nu pentru că fost produs la Sibiu, ci pentru că acest tip special de salam a trecut, vreme îndelungată, prin vama de la Sibiu. Și-atunci, așa i-a rămas numele.

Și pentru că vorbeam despre cel mai bun Salam de Sibiu, copilăria mea, ca probabil a multora dintre noi, a fost marcată de amintirea Salamului de Sibiu de la Agricola. O specialitate românească pe care o cinstim și astăzi.

Specialiștii de la Salbac, fabrica din Bacău care îl produce, știu că aroma și gustul sunt datorate proceselor de afumare la rece cu lemn de esență tare, de maturare-uscare îndelungată (minimum 60 de zile) și a mucegaiului nobil însămânțat pe membrana produsului. Toate aceste procese dau un termen de valabilitate mai mare decât pentru oricare alt salam crud-uscat, un termen de valabilitate de 120 zile.

M-am bucurat să aud că România se laudă cu unul dintre produsele cerute cel mai mult la export în materie de preparate din carne, comunitățile de români de afară devenind ambasasadorii Salamului de Sibiu.

Agricola nu se dezminte în ceea ce privește calitatea produselor sale și, exact ca o melodie care câștigă titlul de hit după hit, așa a făcut și cu Salamul de Sibiu. În anii 2016, 2018, 2019, 2020, a fost premiat de către Internațional Taste&Quality Institute Bruxelles cu premiul Superior Taste Award – 2 Golden Stars și de către Monde Selection cu titlul Silver Award. Mai mult, din anul 2016, acest produs deține certificare IGP (Indicație Geografică Protejată) rețeta fiind acum recunoscută și protejată la nivelul Uniunii Europene.

Și uite așa, mi-am încheiat periplul prin copilăria mea, prin una dintre experiențele care mă înviorează cel mai tare, bucătăria și istorioarele culinare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.