Confidenţialitate

Mâncare cu Principii, cu chef Cezar Munteanu: Plachie de crap, rețetă rapidă

Consumul de carne de pește previne îmbătrânirea precoce, are rol protector împotriva alterării memoriei, împiedică proliferarea bolilor inflamatorii cronice și a bolilor autoimune, ajută la scăderea colesterolului total din sânge, crescând cantitatea de colesterol bun (HDL), în detrimentul colesterolului rău (LDL).

Chef Cezar Munteanu gătește peștele direct în tigaie cu un amestec de uleiuri și plante aromatice.

Cantitățile pentru 6 porții generoase:

1 crapcean de maxim 2 kg
4 cepe mari tăiate peștișori,
4 căței de usturoi
1 ardei roșu tăiat Julien,
2 conserve de roșii decojite,
150 ml vin alb sec,
100 ml ulei, sare, piper proaspăt râșnit
1 legatura de mărar
1 legatura de pătrunjel
1 fir de usturoi verde
sucul de la o portocală
piper, 3 foi de dafin.

Mod de preparare:

Peștele se curăță, se tranșează în felii potrivite, se condimentează și se prăjesc pe ambele părți câteva minute. În aceeasi tigaie se călește ceapa, usturoiul taiat marunt și ardeiul la foc mic, timp de 5-6 minute, după care se adaugă vinul, sucul de portocale, roșiile decojite, foile de dafin, jumatate din marar si patrunjel, firul de usturoi verde tăiat rondele, sare și piper.

Se dau într-un clocot, apoi toată compoziția se pune într-un vas termorezistent, se adaugă feliile de pește și se introduce în cuptor, la temperatura de 160 grade C, 20-25 de minute.

Se servește caldă, presarata cu verdeturi proaspete si cu mămăliguță rece, coapta in prealabil la gratar. Asta înseamnă o mămăliguță mai vârtoasă, în care adăugăm un praf de oregano, un pic de ulei de măsline, este lăsată să se răcească într-o tavă și apoi rumenita pe grătar.

ILUSTRAȚIE: Tapan Kumar Choudhury / Unsplash