Managerul Spitalului Județean Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, arestat preventiv

Managerul Spitalului Judeţean Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, a fost arestat preventiv pentru luare de mită, a decis joi Tribunalul Bucureşti. Dănuţ Căpăţînă este acuzat că a primit peste 85.000 de euro de la reprezentanţii unei firme care avea contracte de servicii IT cu unitatea medicală.

Banii ar fi fost daţi în baza unor contracte de ”consultanţă” încheiate de acea societate cu două companii offshore ale lui Dănuţ Căpăţînă.

Managerul spitalului a fost reținut miercuri după ce a fost prins în flagrant delict de către procurori în timp ce primea de la persoana denunţătoare o tranşă de 10.000 de euro.

Managerul SJU Constanţa poate contesta decizia arestării la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit DNA, între 2011 și 2015, între spitalul constănțean și o societate comercială au fost încheiate mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT.

Valoarea totală a acestora: aproape 560.000 de euro.

Procurorii precizează că pentru ”buna derulare” a contractelor, managerul unității  – Dănuţ Căpăţînă –  a primit, lunar, de la patronii firmei o sumă de 2.300 de euro, majorată ulterior la 2.900 de euro.

Banii au fost livrați în conturile a 2 companii offshore deținute de managerul spitalului.

Timp de 4 ani, acesta a primit, în total aproximativ 77.000 de euro, la care se adaugă 8.000 de euro primiți cash.

Cea mai recentă declarație de avere arată că managerul spitalului constănțean nu deţine terenuri, clădiri, autoturisme sau alte bunuri.

”În cursul lunii aprilie 2016, în contextul în care aceeaşi societate comercială se afla în negocieri cu Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa în vederea încheierii unui nou contract, cu ocazia unei întâlniri, inculpatul Căpăţînă Dănuţ i-a amintit unuia dintre denunţători faptul că mai are de achitat o «datorie» de 50.000 de euro. După ce au căzut de acord cu privire la suma şi modalitatea de remitere, respectiv 25.000-30.000 de euro, plătibilă cash şi în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 euro pe lună, faţă de procentul de 15% pretins anterior”, spun procurorii.

Într-un alt dosar, în noiembrie 2014, Dănuţ Căpăţână a fost trimis în judecată de DNA Constanţa, alături de alte persoane, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Dănuţ Căpăţână este manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa din 2009.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS