MALTA: Premierul Muscat anunță că va demisiona

Joseph Muscat a anunțat că intenționează să demisioneze din fruntea guvernului maltez, la 12 ianuarie, în contextul crizei declanșate de uciderea unui jurnaliste de investigații care ancheta legături ilicite între mediul de afaceri și politicieni, potrivit BBC.

Partidul Laburist va avea misiunea desemnării unui succesorului său.

Explicându-și decizia de a renunța, Joseph Muscat a afirmat despre felul în care a fost gestionată ancheta privind asasinarea jurnalistei că: „Unele decizii au fost bune, în timp ce altele ar fi putut fi luate mai bine”.

„Malta trebuie să înceapă un nou capitol și numai eu pot da acest semnal”, a adăugat el.

„Toată responsabilitatea pe care am purtat-o pe umeri cu siguranță nu se compară cu durerea suferită de familia victimei”, a susținut premierul.

Un număr mare de protestatari s-au strâns în capitala Valletta pentru a cere demisia imediată a premierului, pe fondul nemulțumirilor privind felul în care a fost gestionată ancheta privind asasinatul, în cadrul căreia au fost vizați și apropiaţii ai lui Joseph Muscat.

Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă cunoscută pentru investigaţiile privind corupţia din Malta, a fost ucisă, în octombrie 2017, de explozia unei bombe care era plasată sub mașina sa.

Pe blogul său, Galizia a denunţat mai multe cazuri de corupţie.

În una dintre investigaţii, premierul maltez Joseph Muscat şi doi dintre apropiaţii lui au fost acuzaţi de legături cu trei companii offshore şi cu vânzarea de paşapoarte malteze către Guvernul din Azerbaidjan. Într-o altă anchetă, jurnalista a scos la iveală informaţii despre conturi offshore care ar aparţine lui Adrian Delia, liderul formaţiunii de opoziţie, Partidul Naţionalist.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS