Confidenţialitate

MaiMultVerde a instalat o nouă barieră plutitoare la Pătârlagele, pe râul Buzău

Asociația MaiMultVerde a instalat o nouă barieră plutitoare la Pătârlagele, pe râul Buzău, împreună cu partenerii săi de la Asociațiile Ape Fără Plastic și Aluniș. Acțiunea s-a desfășurat în cadrul programului multianual „Cu Apele Curate”, desfășurat cu susținerea Lidl România.
Noua barieră plutitoare va opri și va colecta deșeurile aduse de râul Buzău. Bariera este produsă în Finlanda și este formată din cilindri de poliuretan care îi asigură flotabilitatea.

Monitorizarea și colectarea deșeurilor vor fi realizate de către reprezentanții autorităților locale – Jandarmeria Pătârlagele și ISU Mărunțișu vor recupera deșeurile din apă, Primăria Pătârlagele va oferi sprijn întregului demers și va intermedia colectarea de către operatorul local de salubrizare, care se va ocupa și de reciclarea deșeurilor.

Este cea de-a treia astfel de barieră montată de Asociațiile MaiMultVerde și Ape Fără Plastic în România. Prima a fost instalată în iunie 2020 pe râul Jiu, în zona lacului de acumulare al barajului Ișalnița, aflat în apropierea municipiului Craiova. Cea de-a doua se află la Orșova, pe râul Cerna și a fost montată în luna iunie a acestui an, iar cea de-a treia a fost montată pe râul Olt în august.

Până în prezent s-au colectat aproximativ 12 tone de deșeuri cu ajutorul tuturor celor trei bariere.

Experiența primelor două bariere, care s-au dovedit a fi soluții foarte bune pentru problema poluării cu plastic a râurilor, a convins echipa Asociației MaiMultVerde să o replice și pe alte râuri din România.

„Dintre toate soluțiile tehnologice testate în cadrul programului „Cu Apele Curat”e, bariera plutitoare s-a dovedit cea mai eficientă – atât pe partea de combatere, prin colectarea deșeurilor plutitoare, cât și pe partea de prevenire a poluării cu plastic a apelor Dunării – deșeurile oprite nu își continuă drumul spre fluviu și ulterior spre Marea Neagră. Totodată, aceasta reprezintă un model de bună practică din perspectiva colaborării între actori – cheie în domeniul managementului deșeurilor: autorități, ONG-uri, grupuri de inițiativă și comunitatea locală”, a declarat Marta Popescu, manager de program în cadrul Asociației MaiMultVerde.

„De doi ani și jumătate Asociația Ape Fără Plastic desfășoară în mod intensiv acțiuni de colectare a deșeurilor de plastic din râul Jiu, utilizând un model propriu, dezvoltat de membrii fondatori, care include utilizarea de ambarcațiuni și bariere amplasate în locuri atent alese pe cursul apei (în acest din urmă proiect parteneriatul cu Asociația MaiMult Verde fiind esențial). Punctul de plecare este o idee trivială: nu există un loc mai bun de extragere a deșeurilor de plastic, odată ajunse acolo, decât râurile de dimensiuni mici și medii, comparativ cu demersuri desfășurate pe fluvii ori pe mare”, a declarat Dan Mirea, Președintele Asociației Ape Fără Plastic.

„Sunt bucuros că această barieră a fost montată în orașul Pătlăgele și sper ca această măsură să atragă atenția autorităților și cetățenilor deopotrivă pentru a păstra apele curate, fără plastic și alte deșeuri din păcate încă atât de prezente pe râurile din județul Buzău. Cu toții trebuie să ne gândim că cel mai important lucru pentru fiecare dintre noi, și anume sănătatea, depinde într-o mare măsură de un mediu mai curat, de ape cât mai curate”, a declarat Ion Gheorghiceanu, primarul orașului Pătârlagele.

Programul „Cu Apele Curate”
a fost inițiat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor din România, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile riverane. Programul include igienizări, amenajări, activități și evenimente comunitare informativ-educative, desfășurate cu scopul de a împiedica deversările de deșeuri în fluviu și ulterior în Marea Neagră.