Confidenţialitate

Mai mulți protestatari din țară, cercetați sau reținuți pentru instigare la violență și nerespectarea măsurilor anti-COVID

În urma protestelor anti-restricții, oamenii legii au identificat mai multe persoane care instigaufie la violență, fie la nerespectarea mărurilor de combatere a râspândirii coronavirusului.

La Alba Iulia, doi interlopi sunt anchetați de polițiști pentru instigare publică la proteste și nerespectarea măsurilor de combatere a răspândirii Covid-19, în urma primei seri de manifestații anti mască și restricții.

După prima seară de proteste în stradă, la Alba Iulia, poliția a anunțat că anchetează 3 bărbați, dintre care doi sunt clienți mai vechi ai oamenilor legii. Unul a executat deja ani buni de închisoare pentru proxenetism, trafic de persoane și dare de mită.

Tot pentru proxenetism a fost închis și cel de-al doilea, fost sportiv, și el un nume cu greutate în lumea interlopă din oraș. Potrivit IPJ Alba, cei doi ar fi promovat pe rețelele de socializare nepurtarea măștii de protecție dar și acțiunea ilegală de protest, chemându-i pe oameni în stradă, în număr cât mai mare. Ulterior, unul dintre ei a și fost amendat cu suma de 5.000 de lei pentru organizarea unei adunări publice nedeclarate.

La Târgoviște, un bărbat de 39 de ani a fost reținut pentru instigare la violență, după protestele anti-restricții din oraș.

Timp de două zile bărbatul din Targoviște ar fi postat pe o rețea de socializare mai multe mesaje prin care ar fi instigat la acte de violență împotriva forțelor de ordine.

Totodată, el își îndemna prietenii din rețeaua online la acte de distrugere bunuri și la nerespectarea măsurilor impuse pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Mesajele erau însoțite de fotografii, în care apare cu arme, ce ar sugera pregătiri de un adevărat război. Bărbatul a fot reținut pentru 24 de ore, iar cercetările sunt în desfășurare.

Un alt bărbat, din Vrancea, s-a ales cu dosar penal pentru că a mers la protestul din Focșani având asupra sa două cocktailuri Molotov. El nu a apucat să le folosească, fiind identificat de jandarmi înainte să se gândească să arunce sticlele incendiare.

Până acum, după două zile de proteste, 50 de persoane au fost sancționate în județul Vrancea pentru nerespectarea măsurilor impuse de pandemie sau pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Foto: Inquam Photos / George Călin