Confidenţialitate

Mai mulți parlamentari propun ca minorii prinși că fumează în spațiile publice să fie amendați | AUDIO

Amenzi pentru minorii care sunt prinși că fumează în spațiile publice. Este inițiativa unor parlamentari de la PSD, PNL și de la minorități. Proiectul prevede și sancțiuni care pornesc de la 100 de lei și pot ajunge până la 500.

Concret, minorii ar putea fi amendați dacă sunt priși consumând tutun pe stradă, în parcuri, în gări, în școli sau pe stadioane, printre altele.

Magda Ciobanu, medic pneumolog, spune la Europa FM că fumatul în rândul minorilor ar putea fi redus și cu ajutorul legii actuale, care prevede că este interzisă vânzarea de tutun minorilor, doar că aceasta nu se aplică, menționează medicul:

„Copiii nu ar trebui să aibă țigări, deci ca să fumeze trebuie să le fi luat de undeva, deci fie să le fi luat de la părinți fie să le fi cumpărat. Până una alta, avem o lege, chiar foarte drastică, prin care sunt amendați vânzătorii care comercializează produsele din tutun către minori. Să se aplice această lege, pentru că nu se aplică.”

Mai multe ore de educație pentru sănătate în școli ar putea contribui, de asemenea, la descurajarea funatului printre tinerii de sub 18 ani.:

„Măsurile cele mai eficiente sunt în primul rând un preț mare al țigărilor, în al doilea rând aplicarea acestor măsuri punitive față de vânzătorii de țigări, respectiv față de copiii, minorii, adulții, care fumează în spațiile închise și în al treilea rând este vorba de educația în școli.”

Proiectul a fost semnat de 29 de deputați și senatori și va intra mai întâi în dezbaterea Senatului apoi a Camerei Deputaților care este for decizional.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Danemarca: Guvernul lucrează la un proiect pentru stoparea fumatului pentru viitoarele generații | AUDIO

Foto: Shutterstock