Confidenţialitate

Mai multe țări din Europa încep să relaxeze restricțiile. Unele redeschid școlile, altele renunță la carantina pentru anumiți turiști

De luni, în Franța și în Italia se redeschid școlile în regiunile unde numărul cazurilor de COVID este în scădere.

Și în Catalonia vor fi permise cursurile universitare față în față, se redeschid barurile și restaurantele pe timpul zilei și sunt eliminate restricțiile de circulație în regiune.

Grecia renunță la măsura carantinei și pentru unii turiști din afara Uniunii Europene, iar oficialii europeni anunță că americanii vaccinați împotriva COVID vor putea călători, vara aceasta, în Europa.

În Italia, elevii revin la școală, dar numai în localitățile din zonele galbene și portocalii. Cei din zonele roșii, vor alterna cursurile online cu prezența fizică în școli. Autoritățile intenționează să introducă testele de salivă pentru depistarea SARS-CoV-2 în rândul elevilor.

Terasele se redeschid în Italia și sunt permise spectacolele de teatru și proiecțiile de film dacă se desfășoară în aer liber. Se menține însă restricția de circulație după ora 22.00.

În Franța, abia după 3 mai, vor fi eliminate restricțiile de circulație din timpul zilei. Deocamdată, se redeschid școlile și grădinițele, iar pentru depistarea cazurilor de COVID-19 din unitățile de învățământ, se vor folosi testele de salivă.

În Polonia, restricțiile vor fi relaxate în majoritatea regiunilor. În 11 regiuni din 16, elevii vor putea reveni la ore, dar vor fi învăța în sistem hibrid, deci la școală și la distanță. Se redeschid frizeriile și saloanele de înfrumusețare, însă hotelurile rămân închise, iar restaurantele pot primi clienți doar la terase.

Grecia, după ce a renunțat la măsura carantinei pentru turiștii din Uniunea Europeană, a luat aceeași decizie și pentru cei care vin din afara Uniunii. De luni, nu vor mai fi obligați să stea în carantină timp de 7 zile de la intrarea în Grecia turiștii din Rusia, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore.

Între timp, președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a spus, într-un interviu pentru New York Times că, vara aceasta, vor fi ridicate restricțiile de călătorie în Europa pentru americanii vaccinați anti-COVID.