Confidenţialitate

Mai multe site-uri guvernamentale, precum și cel al CFR, vizate de atacuri cibernetice. Răspunzătoare ar fi o grupare asociată cu Rusia | AUDIO

Guvernul României  a transmis că, vineri dimineață, mai  multe site-uri ale  unor  instituții din România, printre care și site-ul oficial al Executivului, cel al CFR Călători, precum și unul ce aparține unei instituții financiare, au fost vizate de atacuri cibernetice.

„Astăzi dimineață, accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro si politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro si a site-ului unei instituții financiare a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service).

Specialistii IT de la nivelul structurilor guvernamentale colaborează cu experții institutiilor de specialitate pentru restabilirea accesului și identificarea cauzelor”, au transmis reprezentanții Guvernului.

„Confirmăm că un atac cibernetic de tip distributed denial of service (DDOS), a fost declanșat, la ora 04.05, asupra site-ului MApN (www.mapn.ro). Atacul nu a compromis funcționarea paginii de internet a instituției, ci doar a blocat accesul utilizatorilor la aceasta.

Facem precizarea că site-ul MApN nu conține baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale MApN. Specialiștii Comandamentului Apărării Cibernetice al MApN (CApC) lucrează la acest moment pentru reluarea funcționalității paginii de internet a ministerului”, au transmis și reprezentanți ai MApN.

Între timp, accesul către site-ul www.gov.ro a fost refăcut, anunță Executivul.

La aproape 2 ore de la atacul cibernetic, site-ul Ministerului Apărării Naționale a redevenit funcțional. Ministrul Vasile Dâncu spune că specialiștii sunt pregătiți pentru astfel de atacuri iar acum se verifică originea acestui atac.

Potrivit unor surse, atacul ar fi fost revendicat de gruparea Killnet, o grupare asociată cu Rusia. Ministrul spune că nu are deocamdată astfel de informații:

„Nu este un atac care să afecteze bbaze de date sau sisteme de comandă  sau control, este doar un atac simbolic, este un atac care a blocat site-ul nostru de comunicare (…). Când am plecat eu de la minister nu aveam un asemenea semn.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.