Confidenţialitate

Mai mult de o treime dintre șefii de companii din Europa Centrală și de Est cred că afacerile lor vor scădea în 2023

Peste o treime dintre șefii de companii din Europa Centrală și de Est, inclusiv din România, estimează că afacerile vor scădea anul viitor. După pandemie mediul de business este acum afectat de războiul din Ucraina.

Riscurile cu care se confruntă companiile în prezent, precum competiţia, securitatea cibernetică sau contextul geopolitic îi îngrijorează pe directorii executivi din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din România, în mai mare măsură decât pe omologii lor de la nivel global, arată raportul Global Risk Survey realizat de PwC.

36% dintre respondenţii din regiune cred că veniturile lor vor scădea în următorul an, în comparaţie cu doar 15% la nivel global.

„Pandemia a perturbat piaţa muncii şi lanţurile de aprovizionare, iar acum mediul geopolitic volatil exacerbează constrângerile legate de aprovizionare, sporeşte riscurile cibernetice, introduce sancţiuni care evoluează rapid şi pune siguranţa în prim-planul tuturor deciziilor.

În acest context, instabilitatea cauzată de războiul din Ucraina este unul dintre motivele pentru care directorii din ECE, şi în special din România şi Polonia, sunt mai îngrijoraţi decât colegii lor de la nivel global, iar organizaţiile trebuie să-şi adapteze strategiile de management al riscului pentru a-şi atinge obiectivele de dezvoltare a afacerilor”, a declarat Mircea Bozga, partener Auditul Riscului, PwC România.

Foto: Shutterstock