Magistrat britanic: Asasinarea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko, probabil aprobată de Vladimir Putin

Asasinarea fostului spion rus, Aleksandr Litvinenko a fost probabil aprobată de președintele rus, Vladimir Putin – susține un magistrat din Marea Britanie.

El a prezentat astăzi concluziile unei anchete publice, începute după moartea lui Litvinenko. Acesta a murit la Londra, în 2006, la puțin timp, după ce a fost otrăvit cu poloniu radioactiv. Bărbatul ancheta eventuale legături între Vladimir Putin și crima organizată.

Magistratul britanic Sir Robert Owen a dezvăluit că principalii vinovați de moartea fostului spion Aleksandr Litvinenklo sunt doi cetățeni ruși, care au acționat sub coordonarea serviciului de informații de la Moscova. Este vorba despre Andrei Lugovoi, fost agent KGB, în prezent deputat și omul de afaceri Dimitri Kovtun. Cei doi s-au întâlnit cu Aleksandr Litvinenko, în 2006, la un bar din centrul Londrei, unde au băut ceai. Aleksandr Litvinenko a murit 3 săptămâni mai târziu, la un spital din Londra.  Ancheta a scos la iveală concentrații mari de poloniu radioactiv atât  pe ceașca de ceai folosită de Litvinenko, cât și  în incinta barului și în camera de hotel a unuia dintre rușii cu care s-a întâlnit.  Imaginea lui Litvinenko pe patul de spital, foarte palid și căruia îi căzuse părul, a făcut înconjurul lumii.

Rusia a refuzat extrădarea celor două persoane acuzat de asasinarea lui Litvinenko. De altfel, cei doi au respins încă o dată acuzațiile care li se aduc. Potrivit raportului întocmit de magistratul britanic, uciderea lui Aleksandr Litvinenko a fost aprobată de șeful serviciului de Securitate de la Moscova, Nicolai Patrușev și de președintele Vladmir Putin. Principalele motive care au dus la asasinarea lui Litvinenko au fost colaborarea acestuia  cu agențiile de securitate britanice, criticile la adresa lui Vladimir Putin și asociera cu alți disidenți ruși.

Marina, soția lui Aleksandr Litvinenko a spus că este mulțumită că ancheta a confirmat acuzațiile lansate de soțul său, pe patul de spital. Ea le-a cerut autorităților britanice să aprobe noi sancțiuni economice la adresa unor oameni de afaceri din Rusia și să îi expulzeze pe agenții serviciilor secrete ruse.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS