MAGDA CATONE la „Sus cortina!”/ „Amanta” se joacă pe 1 martie la Filarmonica din Craiova – VIDEO

O regăsim în rolul Didinei în spectacolul „Amanta” sau în rolul Coanei Tinca – în „Molto, gran’ impressione”. Două spectacole care o aduc pe Magda Catone la Filarmonica din Craiova și la Teatrul Național București. „Când mă sui în autocar, în microbuz,  în mașina cu care plecăm spre localitatea în care vom juca, am o vie o nostalgie a epocii în care am început la Teatrul de Comedie, alături de numele mari ale Teatrului românesc și totdeauna îmi revine această senzație de bucurie” – spune Magda Catone într-un interviu acordat Europa FM chiar în drum spre Constanța, unde are loc următoarea reprezentație a piesei „Amanta”. Amănunte – luni, 29 februarie, la „Sus cortina!”, de la ora 16.50.

***

La 25 de ani de la moartea actriței Elvira Godeanu, nepotul ei, actorul Armand Calotă, a pus în scenă „Amanta” , de A.D. Hertz. Premiera a avut loc în septembrie 2014 la Centrul Cultural București. Ulterior, spectacolul a fost reluat pe mai multe scene din București și din țară.

Actrița Elvira Godeanu (n. 13 mai 1904 București – d. 3 septembrie 1991) s-a simțit foarte singură, părăsită de oamenii din lumea artistică. I-a mărturisit actorului Armand Calotă că și-a dorit foarte mult să joace în spectacolul „Amanta”. Dorința nu i-a fost îndeplinită până în 1991, când actrița s-a stins, ci 13 ani mai târziu, cu o distribuție din care fac parte mai mulți actori ai Teatrului Național București: Ilinca Goia (în rolul amantei), Magda Catone, Dorin Andone și Marius Rizea. Armand Calotă semnează și regia acestui spectacol.

În primele luni din 2016 piesa  „Amanta” este prezentată într-un turneu prin mai multe orașe din țară: Constanța (29 februarie), Craiova (1 martie), etc.

„Azi destinația e Constanța. Facem un zig-zag! Cine are curiozitatea să deseneze pe hartă, o să descopere acest lucru. Următoarea destinație e Craiova, unde am programat un spectacol suplimentar. La Timișoara ajungem a doua oară în ultimele luni. Timișorenii au o bucurie mare să vadă spectacolele bucureștene. Cel mai des ei le văd în premieră!  La Timișoara am jucat de mai multe ori în premieră spectacolele pe care le pregătisem”. Magda Catone

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

piesa

Spectatorii vor avea ocazia să o vadă pe Magda Catone interpretând-o pe Didina în seara de 1 martie la Filarmonica din Craiova:

„Doamna Didina e o persoană serioasă. E motorul piesei. Este atinsă în punctul cel mai slab, inima. Are impresia și până la urmă se dovedește că e înșelată. Lucrul acesta o face să devină suspicioasă și să caute nod în papură pe tot parcursul piesei. Sunt momente de suspans, de emoție…care se încheie foarte sus, prin ieșirea în decor a soțului. Ca să fie și mai palpitant, se termină fix cu aplauzele. Momentul descoperirii lasă spectatorilor posibilitatea să-și facă propriul final al acestei povești, dacă va fi iertarea de aur sau va începe iar un meci”. Magda Catone

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La Filarmonica din Craiova sunt programate două reprezentații de la orele 18.00 & 20.00.

„E un spectacol care trăiește sub semnul armoniei. Suntem toți actori ai Teatrului Național București. Nu e prima dată când colaborăm astfel. Gândul Elvirei Godeanu a fost ca o aripă ținută deasupra noastră. Ne-a ocrotit, sub semnul ei am reușit, după ani de zile, să facem să se împlinească un vis ”. Magda Catone

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deplasările prin țară și întâmplările haioase din timpul turneului îi amintesc Magdei Catone de începuturile carierei de actriță:

„ În fiecare seară, aproape, ne întoarcem acasă. Azi va fi București- Constanța dus-întors. Mâine va fi Craiova dus-întors… Mai am ocazia să merg la Slatina dus-întors. Eu am început astfel cariera și , câteodată, mi se face dor… Când mă sui în autocar, în microbuz,  în mașina cu care plecăm spre localitatea în care vom juca, am o vie o nostalgie a epocii în care am început la Teatrul de Comedie, alături de numele mari ale Teatrului românesc și totdeauna îmi revine această senzație de bucurie”. Magda Catone

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Punerea în scenă a fost o datorie sufletească față de actrița Elvira Godeanu spunea actorul Armand Calotă într-un interviu acordat Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Magda 2

Programul turneului susținut de echipa spectacolului „Amanta”:

29 februarie – Constanța

01 martie – Craiova (două spectacole, de la 18.00 și 20.00)

7 martie – Timișoara

08 martie – Reșița

9 martie – Lugoj

14 martie – Alba Iulia

15 martie – Deva

21 martie – Iași (Teatrul Național)

22 martie –  Bacău

28 martie – Tulcea

29 martie – Ploiești

04 aprilie – Călărași

11 aprilie – Mediaș

12 aprilie – Sibiu

Mgda Catone

 


Între deplasările din țară, Magda Catone revine în București, la Teatrul Național, unde joacă în spectacolul  „Molto, gran’ impressione”  de Romulus Vulpescu (interpretează rolul Coana Tinca).

„Teatrul Naţional Bucureşti vă invită să petreceţi „O soarea la teatru”! Molto, gran’ impressione, o comedie despre începuturile teatrului românesc. O întoarcere comică dar şi nostalgicã în timp, în care mari actori ai Naţionalului îi interpretează pe primii noştri actori. Un spectacol în regia lui Dan Tudor, după un scenariu de Romulus Vulpescu, care adaptează, pastişează, restaurează, interpretează, prelucrează şi întinereşte patru texte de Costache Faca, Matei Millo şi Costache Caragiali. Artişti din generaţii diferite ai Naţionalului din 2008, încercăm să vă arătăm ce au vrut înainaşii noştri în ale teatrului, cum au făcut ei pentru ca noi să fim împreună, aici, în faţa dumneavoastră, cu emoţia de ieri şi de azi, în „templul limbii române, care poartă masca de comedie şi tragodie”.Teatrul Naţional Bucureşti

 

„Molto, gran’ impressione”  de Romulus Vulpescu

Regia: Dan Tudor; Scenografie: Florilena Popescu Fărcăşanu; Mișcare scenică: Florin Fieroiu; Muzica: Vlad Creţu; Secretar literar: Andrei Marinescu;

Data premierei: 09.01.2009 Durata: 1 h 30 min, fără pauză

Următoarea reprezentație: 20 Mar 2016 (Sala Studio) 12:00

Bilete: 50 lei; 40 lei; 20 lei (reducere pentru elevi, studenți și pensionari)

Magda

large_afis-molto-gran-impressione

Magda_Catone_1254697145_2 (foto: Magda Catone, în rolul SUZI, alături de Răzvan Vasilescu în BALANȚA, 1993, regia: Lucian Pintilie)

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS