MAE verifica situatia celor cinci români care s-ar afla in Sierra Leone

Între timp, MS a pus în dezbatere un proiect prin care Ebola va fi inclusa în programele naţionale de sănătate.

Cele cinci persoane din Sierra Leone ar fi fost angajați ai Alro Slatina, dar și-au suspendat contractele de muncă cu aceAstă firma. Alro Slatina anunță că nu are, în prezent, personal delegat sau detașat în statul Sierra Leone. Prin urmare, MAE verifică situația celor cinci români, dacă aceștia se mai află pe teritoriul statului Sierra Leone, urmând a fi luate măsurile ce se impun, conform solicitărilor cetățenilor români.

Anterior, misiunile diplomatice acreditate în statele Africii de Vest au luat legătura cu cetățenii români aflați în aceste zone. Niciunul nu a dorit, însă, să fie repatriat.

Între timp, în țară, Ministerul Sănătății vrea să includă combaterea și intervențiile în cazul infecțiilor cu virusul Ebola în programele naționale de sănătate. Așa prevede un proiect pus în dezbatere publică.

Totodată, Guvernul a alocat la rectificarea bugetară 25 de milioane pentru cumpărarea unor echipamente pentru depistarea virusului Ebola.

Totodată, în baza principiului ‘e mai bine să previi decît să tratezi’, mai ales atunci cînd e vorba de o boală pentru care nu s-a găsit încă un vaccin, autoritățile sanitare din România au început să-i monitorizeze pe studenții străini: la Institutul Matei Balș din București au loc zilele acestea comandamente zilnice pentru pregătirea sistemului sanitar în cazul în care vor apărea îmbolnăviri cu Ebola în România. (AUDIO 2)