Confidenţialitate

MAE: Un român răpit în Africa în urmă cu 8 ani a fost eliberat. Iulian Gherguț a fost adus miercuri în țară. Reacția lui Klaus Iohannis | AUDIO

Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso acum 8 ani, a fost eliberat și se află în siguranță pe teritoriul României– anunță Ministerul Afacerilor Externe. În 2015, românul fusese răpit de gruparea islamistă Al-Mourabitoun, pe când lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso. Președintele României a transmis că „Salut eliberarea cetățeanului român răpit în Burkina Faso! Felicitări tuturor instituțiilor române implicate pentru eforturile permanente și mulțumiri partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru rezolvarea acestui caz, a fost constituită o celula de criză interinstituțională, la nivelul Ministerul Afacerilor Externe și instituțiilor competente. MAE mulțumește tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat.

Românul Iulian Gherguţ, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic la 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren cu care patrula la granițe dintre Burkina Faso si Mali.

Atunci avea 39 de ani, era angajatul omului de afaceri Frank Timiş. Alături de el fuseseră răpiți de gruparea islamistă Al-Mourabitoun și alţi cetăţeni străini.

În august 2015 a aparut primul mesaj înregistrat în care românul răpit făcea apel la autorităţile române să îl ajute. În iulie 2017, aripa Al-Qaida din Mali a difuzat o înregistrare cu şase ostatici străini – între care și românul, acesta fiind al treilea și ultimul mesaj video dat de Gherguț de la răpirea sa.

Un an mai târziu, ministrul de Externe de atunci, Teodor Meleşcanu, spunea că românul s-ar afla în Mali și că răpitorii cereau în schimbul lui o recompensă pe care statul român, legal, nu o poate plăti.

Familia lui Iulian Gherghuț nu mai primise vești despre el din decembrie 2021.

Reacția președintelui Klaus Iohannis

„Salut eliberarea cetățeanului român răpit în Burkina Faso! Felicitări tuturor instituțiilor române implicate pentru eforturile permanente și mulțumiri partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil”, a scris Klaus Iohannis într-o postare pe pagina sa de Twitter.

Comunicatul integral transmis de Ministerul Afacerilor Externe

„În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituțională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile competente, în rezolvarea situației cetățeanului român Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, Ministerul Afacerilor Externe informează că acesta a fost eliberat și se află, la acest moment, în siguranță, pe teritoriul României.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că rezultatul acțiunii finalizate astăzi prin aducerea în țară a cetățeanului român Iulian Gherguț este rezultatul muncii depuse de către toate instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetățeanului român, pe toate palierele și canalele politico- diplomatice.

Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Sursa foto: Captură foto / Facebook – AT1

Citește și: Audieri la DIICOT Neamț în cazul fetei care ar fi murit în urma consumului de droguri. Avocatul familiei: Dosarul nu include, deocamdată, și acuzația de viol | AUDIO