Confidenţialitate

MAE recunoaște că o eroare a traducătorului Ambasadei din Atena a provocat confuzia în legătură cu testarea la graniță | AUDIO

Știrea anunțată miercuri seară de purtătorul de cuvânt al MAE, potrivit căreia toți călătorii care intră terestru în Grecia, vor fi testați la SARS-CoV-2, nu este adevărată.

Românii ca și alți turiști vor fi testați doar prin sondaj.

Surse oficiale de la Atena au explicat, pentru Europa FM, că a fost vorba despre o eroare comisă de un anjagat al Ambasadei României la Atena.

Ministerul de Externe a explicat că eroarea a fost comisă de un traducător al Ambasadei României la Atena.

Ministrul de Externe a dispus rezilierea contractului cu acesta și cercetarea disciplinară și sancționarea responsabililor din cadrul misiunii diplomatice care trebuiau să valideze aceste informații.

După ce miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a anunțat  la un post TV că toți turiștii vor fi testați pentru SARS COV 2 la intrarea pe teritoriul elen, în punctele de trecere a frontierei, românii care se pregătesc să plece în Grecia au intrat în panică. Și asta la gândul formării unor cozi imense.

A fost însă vorba despre o greșeală, recunoaște acum Ministerul de Externe. Instituția susține că  “dintr-o regretabilă eroare de traducere a Ambasadei României la Atena a normelor publicate în Monitorul Oficial elen, nu a fost inclusă mențiunea testării conform unui algoritm stabilit de către autoritățile elene la trecerea frontierei, inducându-se ideea greșită că toți cetățenii care vor intra în Grecia pe cale terestră vor fi supuși testării”.

De altfel, o eventuală modificare atât de importantă nu a fost anunțată în Grecia, iar astăzi, până și  coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiță, era nedumerit.

”Eu, din câte știu, este vorba de o testare aleatorie, așa cum s-a întâmplat până la acest moment”.

Așadar, pentru a intra în Grecia, trebuie să aveți la dumneavoastră declarația Passenger Locator Form / PLF, cu datele de contact și adresa din Grecia pe timpul șederii acolo, completată cu cel puțin 24 de ore înaintea începerii călătoriei.

De asemenea, e nevoie fie de certificatul verde Covid, fie dovada vaccinării complete, fie o dovadă că nu sunteți bolnavi, un rezultat al unui test.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Anca Grădinaru