MAE precizează că premierul Viorica Dăncilă nu a folosit o expresie greșită la sediul NATO

Ministerul Afacerilor Externe vine cu precizări după ce premierul României, Viorica Dăncilă, a spus la sediul NATO de la Bruxelles:  „Consolidarea posturii de apărare și descurajare a Alianței în ansamblul său, rămâne o prioritate care necesită eforturi susținute.”

Comunicatul integral al Ministerului Afacerilor Externe

“La Summit-ul NATO de la Varșovia, din 2016, șefii de stat și de guvern au aprobat consolidarea posturii de apărare și descurajare a Alianței, care vizează, în esență, să ofere o mai bună protecție cetățenilor și teritoriilor aliate în fața provocărilor de securitate.

Relevant în acest sens este inclusiv paragraful 38 din Declarația finală a Summit-ului de la Varșovia: “Având în vedere mediul de securitate schimbat și în evoluție, adaptarea trebuie să continue.

Prin urmare, am hotărât să consolidăm și mai mult postura de descurajare și apărare a Alianței” (“In light of the changed and evolving security environment, further adaptation is needed. Therefore, we have decided to further strengthen the Alliance’s deterrence and defence posture”).

Așadar, consolidarea posturii de apărare și descurajare reprezintă un obiectiv important de politică externă și de securitate al României, în special în contextul actual de securitate de la Marea Neagră.

Având în vedere importanța asigurării unui rol activ în cadrul NATO, România contribuie semnificativ, din punct de vedere conceptual și operațional, la îndeplinirea obiectivului de consolidare a posturii de descurajare și apărare colectivă, asumat de țara noastră, alături de toți aliații.

În acest context, ne exprimăm speranța ca toate aceste elemente definitorii pentru securitatea națională și aliată să fie abordate într-un mod adecvat și cuprinzător în cadrul reflectărilor publice privind rolul României în NATO.”

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS