Confidenţialitate

MAE despre alegerile din 26 mai, din diaspora: “Au existat acţiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni”

Suprapunerea referendumului cu alegerile europarlamentare dar și aducerea unui număr mare de cetățeni cu autocare – au fost cauzele cozilor formate în străinătate ar suține Ministerul de Externe în raportul privind votul din Diaspora şi trimis premierului.

Premierul a anunțat ieri că analizele ministerelor de Interne și Externe cu privire la votul din diapora din 26 mai vor fi făcute publice luni.

Reamintim, românii din străinătate au stat la rând ore în șir, iar mulți dintre ei nu au mai apucat să voteze.

În document se arată – potrivit agențiilor de presă – că Ministerul de Externe a aprobat toate cererile de constituire a secțiilor de votare în străinătate, numărul acestora fiind dublat față de scutinul anterior.

O cauză a formării cozilor a fost gestionarea a două scrutine – derularea alegerilor pentru Parlamentul European în paralel cu referendumul – a făcut ca de la 2 minute, timpul de vot să crească la 7 minute – ar fi explicațiile din document.

Mai mult, au existat acțiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetățeni cu 5-6 autocare sau mașini – turism electoral –susține Ministerul de Externe.

O altă cauză se referă la sistemul STS de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (dublu).

Problema nu a constat atât în funcționarea sistemului, cât în deficiențele antrenate de viteza redusă a Internetului în diferite țări și locații.

Șefa guvernului a anunțat că săptămâna viitoare ca va prezenta concluziile analizei guvernamentale.

Ministrul de Externe are în continuare susținerea ALDE, liderul alianței Călin Popescu tăriceanu susținând că acesta nu este vinovat de cozile formate în străinătate.

În acest caz Direcția Națională Anticorupție a deschis un dosar penal privind votul din diaspora.

Foto: Diemen, lângă Amsterdam, Olanda