MAE, de ziua naţională a R. Moldova: Puteţi conta pe sprijinul şi prietenia României

Autorităţile de la Bucureşti susţin că rămân alături de Republica Moldova în parcursul acesteia spre integrare europeană şi sprijină continuarea reformelor interne ale guvernului de la Chişinău.

Într-un mesaj transmis cu prilejul zilei naţionale a Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Externe transmite ‘cele mai calde felicitări la 26 de ani de la proclamarea Independenţei. Rămânem alături de Republica Moldova în drumul spre integrare europeană şi îi asigurăm pe toţi cetăţenii săi, şi în această zi festivă, că pot conta pe sprijinul şi prietenia României’.

Pe 27 august 1989, Frontul Popular al Republicii Moldova a organizat o mare adunare națională, care a impus, la 31 august 1989, adoptarea limbii române ca limbă de stat și revenirea la alfabetul latin. Limba română se utilizează în toate sferele vieții politice, economice, sociale și culturale, inclusiv în instituțiile de stat și ale administrației publice centrale și locale.

La 23 iunie 1990, Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația Suveranității RSS Moldova. La 23 mai 1991, a avut loc adoptarea noii denumiri a statului — Republica Moldova, iar la 27 august 1991, a avut loc Proclamarea independenței de stat a Republicii Moldova.

În aceeași zi, România a recunoscut independența noului stat.

27 august, ziua națională a Moldovei

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS