Confidenţialitate

MAE, apel către Ambasada Rusiei „să manifeste reținere maximă” înainte de o anchetă privind mașina care a luat foc în fața instituției

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, miercuri, o reacție privind șoferul care a intrat cu mașina în gardul Ambasadei Rusiei la București și „respinge luarea de poziție a Ambasadei”.

MAE consideră ca „pripită și complet nepotrivită și inoportună calificarea în orice fel a acestui incident”, după ce, potrivit agenției ruse TASS, Valeriu Kuzmin, ambasadorul rus în România, a declarat la televiziunea de stat rusă că incidentul poate fi numit „practic un act terorist”.

Iată ce a transmis MAE:

MAE respinge totodată orice atribuire de context sau semnificație politică acestui incident tragic și face apel ca Ambasada Federației Ruse să manifeste reținere maximă în oferirea oricăror interpretări înaintea finalizării anchetei autorităților responsabile. Până la finalizarea anchetei și comunicarea rezultatelor acesteia de către autoritățile române competente, orice fel de ante-pronunțări reprezintă doar speculații nefondate.

MAE evidențiază, în mod special, că nu a fost afectată integritatea personalului Ambasadei Federației Ruse în România și a clădirii acesteia.

MAE atrage atenția că instituțiile responsabile din România au dispus, încă din data de 24 februarie 2022, ca dispozitivul de pază și protecție alocat Ambasadei Federației Ruse să fie suplimentat. În plus, la 5 martie, a fost dispusă o nouă măsură de consolidare a efectivelor de protecție a Ambasadei Federației Ruse, prin alocarea unui noi echipe de patrulare, sprijin și intervenție.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că aceste măsuri de suplimentare a efectivelor de protecție au fost dispuse inclusiv pentru a veni în mod operativ în întâmpinarea solicitărilor Ambasadei Federației Ruse.

MAE reiterează, și cu acest prilej, condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei, fiind comise în zone din Ucraina aflate sub ocupația forțelor armate ruse la momentul comiterii lor. România consideră că este foarte important ca toți cei care au comis aceste fapte să fie investigați, aduși în fața justiției și să răspundă pentru faptele lor.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea