Confidenţialitate

MAE: Acţiunea SUA este o reacţie fermă la atrocităţile comise în Siria

Ministerul Afacerilor Externe precizează într-un comunicat că România reia condamnarea fermă a atacului chimic din 4 aprilie, din provincia Idlib și consideră că acţiunea SUA de astăzi este o reacţie fermă la atrocităţile comise în urma atacului cu arme chimice şi subliniază că ţara noastră este solidară cu aliaţii şi partenerii săi.

România reiterează condamnarea fermă a atacului chimic întreprins asupra localităţii Khan Sheikhoun din provincia Idlib, din 4 aprilie 2017, soldat cu victime în rândul populaţiei civile, inclusiv copii. Acţiunea SUA din 7 aprilie 2017 constituie o reacţie fermă la atrocităţile comise în urma atacului cu arme chimice. România este solidară cu Aliaţii şi partenerii noştri”, se arată într-un comunicat MAE.

Ministerul de Externe precizează că România sprijină orice efort destinat încetării conflictului din Siria care, în cei şase ani de la declanşare, a condus la pierderi substanţiale de vieţi şi distrugeri de bunuri materiale şi, în acelaşi timp, a generat un focar de instabilitate regională, terorism si migraţie necontrolată.

România susţine în continuare identificarea şi implementarea unei soluţii politice a crizei siriene, prin intermediul unui proces de tranziţie politică inclusiv, coordonat de Siria, pe baza rezoluţiilor relevante ale Consiliului de Securitate, în special a Rezoluţiei 2254 a Consiliului de Securitate al ONU şi a Comunicatului de la Geneva (2012). Aceste elemente de conduită au fost reiterate recent de România, cu ocazia Conferinţei de la Bruxelles privind sprijinirea viitorului Siriei şi al regiunii, desfăşurată la 5 aprilie 2017.

Până la momentul producerii atacului, de la începutul conflictului sirian, nu au fost înregistrate cazuri de cetăţeni români decedaţi sau răniţi pe teritoriul Siriei ca urmare a acţiunilor armate.

Ambasada României la Damasc a întreprins demersuri pe lângă autorităţile siriene pentru obţinerea de date oficiale referitoare la cetăţeni români care pot fi afectaţi în urma atacului.

Celula de Criză a MAE este activă în continuare şi face toate demersurile în sprijinul cetăţenilor români.

De la începutul conflictului în anul 2011, MAE a acordat asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi în Republica Arabă Siriană, ca urmare a situaţiei precare de securitate de pe teritoriul acestui stat.