Confidenţialitate

MADR reacționează după ce Egiptul ar fi refuzat grâu românesc: Grâul românesc îndeplinește toate standardele de calitate

Ministerul Agriculturii reacționează după ce importatorii din Egipt ar fi refuzat să cumpere de la o societate din Dolj peste 60 de mii de tone de grâu.

Culturile de grâu din România respectă toate condițiile de calitate, precizează instituția.

În acest context, ministerul insistă că firma egipteană nu a refuzat grâul din cauza calității, ci a procedat așa în încercarea  de a pune presiune asupra prețului negociat cu fermierii doljeni.

Cerealcom Dolj a câștigat, la jumătatea lunii, o licitație prin care trebuia să livreze în Egipt 63 de mii de tone de grâu românesc.

Exista însă o condiție: nivelul de infestare al cerealelor cu ciuperca fitoparazită cunoscută drept ‘cornul secarei’ să fie de cel mult 0,05%, standard acceptat la nivel internațional.

Transportul ar fi urmat să se facă din portul Constanța.  Societatea doljeană susține însă că, între timp, firma din Egipt a modificat regulile în timpul jocului și a cerut cA grâul să aibă conținut zero de cornul secarei.

Drept urmare, fermierii doljeni au oprit plecarea transportului, infirmând informațiile anterioare potrivit cărora Egiptul ar fi refuzat cele 63 de mii de tone de grâu.

Între timp, Ministerul Agriculturii susține că, din punct de vedere calitatativ, grâul românesc respectă toate condițiile.

Mai mult, în cazul societății din Dolj, procentul de infestare cu ciuperca în cauză a fost de o mie de ori mai mic decât limita admisă.