Confidenţialitate

Luni se alege orașul care va găzdui sediul Agenției Europene a Medicamentului

Votul este organizat ca urmare a ieșirii Marii Britanii din UE. Votul pe care il vor da miniștrii care participă la Consiliul UE pentru Afaceri Generale seamănă cu conclavul papal.

Potrivit unei surse diplomatice, nimeni nu poate anticipa rezultatul votului : miniștrii vor sta închiși  ore în șir într-o sala iar  votul va fi secret si în mai multe runde.

Prima rundă de vot va fi în jurul orei 15:00 GMT. Dacă nu se obține o majoritate, primele orașe clasate în urma acestei runde vor intra în runda a doua a votului. Ar putea urma chiar o a treia de vot dacă tot nu se obține o majoritate, nefiind exclusă nici tragerea la sorți în caz de egalitate deplină.

19 orașe și-au depus candidatura pentru găzduirea viitorului sediu al Agentiei Europene a Medicamentului. A apărut si ideea mai multor sedii, în diferite orașe, însă aceasta s-ar putea lovi de refuzul unora dintre cei 900 de angajați ai Agentiei, iar împărțirea activității ar putea implica și alte neajunsuri.

Amsterdam, Milano și Barcelona au desfășurat campanii intense pentru a convinge că merită cel mai mult să gazduiasca sediul Agentiei. Cit priveste tarile din sud-estul Europei, precum Romania, un sondaj efectuat în rândul angajaților EMA a arătat că majoritatea ar prefera mai degrabă să-și dea demisia decât să se mute acolo.

Competitia fiind atit de intensa, s-au facut si pariuri : favorite ar fi orașele Milano, Amsterdam și Bratislava.