Confidenţialitate

Lumina Sfântă de la Ierusalim, adusă în România

O delegaţie a Patriarhiei Române a adus, sâmbătă seara, Lumina Sfântă de la Ierusalim.

Pentru al 12-lea an la rând, misiunea a fost realizată cu un avion special.

Pe Aeroportul Otopeni, Lumina a fost împărțită reprezentanților eparhiilor din țară, care au purtat mască şi mănuşi de protecţie şi au respectat distanţa de 2 metri.

Din cauza situației epidemice, slujbele de Înviere se vor oficia fără enoriași.

Conform înțelegerii revizuite dintre Ministerul Internelor și Biserica Ortodoxă Română, Lumina Sfântă va fi împărțită de voluntari, care trebuie întâmpinați de credincioși în fața ușii.

Sinonimă cu Învierea lui Hristos, Sfânta Lumină este cadoul dăruit lumii, în fiecare an, spune tradiția ortodoxă, prin rugăciunile Patriarhului de la Ierusalim.

Anul acesta, din cauza pandemiei de nou coronavirus, ceremoniile pascale s-au desfășurat fără pelerini la Biserica Sfântului Mormânt.

În Sâmbăta Mare, după ce este controlat corporal pentru a nu avea asupra sa surse de foc, Patriarhul desface sigiliul şi intră în Sfântul Mormânt împreună cu un reprezentant al musulmanilor, care devine principalul martor al evenimentului.

Patriarhul îngenunchează în faţa lespezii care a odihnit Trupul Mântuitor şi începe să rostească rugăciunile.

După aproximativ 10-15 minute, vata aşezată pe piatra Mormântului se aprinde cu o flacără nematerială, de culoare albăstruie, care nu arde.

Se spune că, deodată cu aceasta, se aprind spontan şi candelele din biserică.

Patriarhul pune vata aprinsă în două potire de aur după care aprinde de la acest foc cele două mănunchiuri de cate 33 de lumânări, reprezentând numărul anilor trăiţi de Hristos pe pământ.

Există mărturii atât istorice, cât şi fizice, precum coloana de piatră topită de Sfânta Lumină în 1579, când ortodocşii au fost împiedicaţi de armeni, cu ajutorul otomanilor, să slujească în Sfântul Mormânt.

Lansat de Departamentul pentru Situații de Urgență, ghidul sărbătorilor pascale precizează că slujbele religioase nu pot fi ascultate din mașina proprie, în fața bisericii, dar și că vizitarea părinților este permisă, pentru a le oferi produse pentru masa de Paște, în anumite condiții.

DSU a publicat pe platforma națională de pregătire a populației, o serie de răspunsuri la întrebările adresate de populație în perioada sărbătorilor pascale.

Cetățenii sunt sfătuiți să petreacă în mod responsabil, să evite deplasările la rude și sunt avertizați că ieșirile la picnic sunt interzise.

„Toate măsurile adoptate în această perioadă sunt doar pentru a te proteja pe tine și pe cei dragi. Persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces – dacă sunteți asimptomatic, dar totuși infectat, îi puteți infecta fără să știți.

 • Pot participa la slujba de Înviere la biserică?
  Nu. Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise pe canalele TV și pe Internet. Vezi recomandările Patriarhiei Române
 • Pot să ascult slujba din stradă sau din mașina proprie în fața bisericii?
  Nu. Ascultarea slujbei nu este motiv justificat pentru deplasarea în afara locuinței pe baza declarației pe propria răspundere, iar adunarea în stradă a mai multor persoane crește riscul infectării și este o încălcare a prevederilor Ordonanțelor Militare numărul 2 și 4.
 • Pot merge să iau pâine binecuvântată (Paști) și Sfânta Lumină de la biserică?
  Nu. Acestea vor fi distribuite, la solicitare, la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, după cum urmează:
  – Pâinea binecuvântată (Paști) va fi distribuită vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 –00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00.
  – Sfânta Lumină va fi distribuită sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.
 • Pot merge la cimitir în această perioadă, pentru efectuarea ritualurilor creștine?
  Nu. Acest lucru este permis doar în cazul slujbelor de înmormântare/cununie/botez cu un număr redus de persoane (maximum 8), situații reglementate prin ordonanțele militare. Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență.
 • Pot să îmi vizitez părinții/prietenii și să iau masa cu ei de Paște?
  Nu este permisă deplasarea pentru vizitele făcute fără motive justificate (ex: punctul 2 – asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor sau punctul 4 – motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave). Recomandăm să vă rezumați a le duce produse pentru masa de Paște, în cazul în care nu se pot aproviziona singuri, să evitați contactul direct sau apropiat și să păstrați legătura prin telefon/Internet.
 • Este permisă organizarea de petreceri (în familie) în curtea casei proprii, în noaptea de Înviere sau în Duminica Paștelui?
  Dacă prin petrecere se înțelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane/rude, da, este permisă. Însă, trebuie respectate prevederile legale în privința păstrării orelor de odihnă și fără să fie perturbată liniștea publică.
 • Pot să scot copiii afară la plimbare?
  Da, în apropierea locuinței, în grupuri nu mai mari de 3 persoane. Ieșirea copilului minor se va face întotdeauna cu însoțirea persoanei adulte care îl are în îngrijire. Este interzis să mergeți în parcuri sau locuri de joacă, unde există riscuri mai mari de a fi infectat.
 • Pot să merg să-mi cumpăr carne de miel?
  Da, dar:
  – trebuie să ai la tine cartea de identitate și declarația pe propria răspundere (bifează punctul 2 – asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor)
  – trebuie să te asiguri că agentul economic este autorizat, respectă condițiile de igienă și îți poate da documentele de proveniență, bon fiscal, chitanță sau factură.
 • Poate persoana de la care cumpăr carne de miel în fiecare an, să vină să mi-o aducă acasă?
  Da, poate veni, dar trebuie să dețină asupra sa documentele necesare conform ordonanțelor militare.
 • Mai vin comercianții cu turmele de miei la intrarea în oraș?
  Nu. Acest lucru nu este permis și nu se mai întâmplă în contextul actual.
 • Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?
  Da, dar:
  – trebuie să ai la tine cartea de identitate și declarația pe propria răspundere (bifează punctul 4 – motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave)
  – evită contactul direct sau apropiat cu persoanele în vârstă pentru a le și a vă proteja (reamintim că persoanele infectate pot fi asimptomatice, însă pot transmite virusul foarte ușor, deci te poți infecta și poți infecta pe alții fără să știi)”

 

Preşedintele Klaus Iohannis a reluat, în mesajul pascal, apelul la a respecta regulile de izolare socială.

Şeful statului le-a cerut românilor să îşi manifeste iubirea faţă de cei dragi, renunţând să se întâlnească în această perioadă dificilă pentru omenire.

„Dragi români, vă doresc tuturor să întâmpinați Sfintele Paști în sănătate și pace sufletească! Învierea Domnului este o celebrare a speranței într-un anotimp al renașterii. Biruința Vieții, acesta este mesajul pascal care ne umple sufletele de încrederea de care avem nevoie, în acest an mai mult decât oricând. Pentru noi toți, lumina Învierii a fost întotdeauna un prilej de a ne bucura alături de familie și de cei apropiați de căldura locului pe care-l numim „acasă”. Din păcate, sărbătorile pascale de anul acesta ne găsesc într-o situație care ne obligă să aflăm mai mult în noi înșine, în casă, și prin rugăciune, lumina și binecuvântarea Învierii”, este începutul mesajului transmis de Iohannis.

Președintele spune că în aceste zile, ne manifestăm iubirea față de cei dragi tocmai renunțând să-i avem lângă noi.

„Suntem, însă mereu în gândurile noastre aproape de ei, iar această comuniune spirituală este legătura cea mai puternică, adevărata forță care ne va da energia să depășim momentele dificile prin care trecem. Să ne asumăm acest sacrificiu și să ne regăsim cu aproapele nostru în taina Învierii, precum și în rugăciune pentru alinarea suferințelor celor bolnavi și pentru sufletele celor răpuși de epidemie. Dragi români, Semnificația profundă a acestor zile este aceea că împreună, cu dăruire, iubire și credință vom ieși învingători din greaua încercare la care a fost supusă întreaga omenire.
Vă urez să primiți Sfintele Paști cu sufletele luminate de iubire, speranță și credință! Hristos a înviat!”, transmite președintele.