Lumea sportului, în şoc după atentatele care au îndoliat Franţa

Îngroziţi de atacurile teroriste sângeroase din Paris, numeroşi sportivi ai lumii s-au declarat solidari cu victimele.

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, germanul Thomas Bach, a calificat atentatele drept „barbare şi laşe”.

Printre ţintele vizate s-a numărat şi Stade de France, arenă pe care – aseară – se disputa un meci amical între naţionalele Franţei şi Germaniei. 3 indivizi s-au aruncat în aer în faţa stadionului, situat la periferia Parisului.

Un spectator a postat o înregistrare video pe Facebook în care se observă modul în care s-a făcut evacuarea Stade de France. În ordine, mulţimea a părăsit arena cântând imnul Franței.

Din motive de siguranţă, jucătorii nemţi şi-au petrecut noaptea în incinta arenei, potrivit postului de radio Europe 1.

„Oroare!”, a titrat pe un fond negru cotidianul sportiv L’Equipe.

Toate competiţiile sportive din regiunea capitalei franceze au fost suspendate.

Fotbalistul argentinian Angel di Maria s-a declarat şocat de cele întâmplate la Paris, oraşul echipei sale de club, PSG.

Pe Twitter, atletul jamaican Usain Bolt s-a declarat întristat profund. „Gândurile mele sunt alături de toate victimele şi de apropiaţii lor”, a scris campionul.

Pilotul britanic Lewis Hamilton se roagă pentru toţi prietenii săi din Paris, iar spaniolul Sergio Perez a scris: „Tristeţea este mare. Mă rog pentru Franţa”.

La 10 luni după atacurile de la redacţia săptămânalului Charlie Hebdo şi un supermarket, când au murit  20 de persoane, Franţa este plasată în stare de urgenţă, închizându-şi graniţele.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a declarat că atacurile reprezintă un act de război comis de „armata teroristă Daesh”, acronimul în arabă al organizaţiei Stat Islamic, activă în Siria şi Irak.

Autoritățile au decis mobilizarea a 1.500 de militari în întreaga ţară pentru misiuni de ajutare a Poliţiei şi Jandarmeriei.

Potrivit AFP, atentatele au avut loc în 6 locuri diferite, între care Stade de France, situat în suburbiile nordice ale capitalei franceze, dar şi în zona centrală din apropiere de Piaţa Republicii, unde se află şi redacţia săptămânalului Charlie Hebdo, scena unui atac sângeros comis în luna ianuarie, soldat cu 12 morţi. Alte 5 persoane au fost ucise atunci într-un supermarket.

Cele mai multe victime au fost raportate în sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al trupei americane Eagles of Death Metal. Indivizi înarmaţi au pătruns în incintă strigând „Allah Akbar!”, după care au deschis focul. Spectatorii au fost ţinuţi ostatici timp de 3 ore, cel puţin 82 fiind ucişi. Artiştii au scăpat cu viaţă.

Atacurile teroriste de la Paris au provocat consternare în toate cancelariile lumii.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS