Confidenţialitate

Lucrările de lărgire a plajelor au început și la Eforie

Au început lucrările de lărgire a plajelor din zona stațiunii Eforie. Proiectul, care include construirea a 7 diguri marine și lărgirea plajelor pe o distanță e aproape 6 kilometri , este executat de compania olandeză Van Oord. Este finanțat din fonduri europene în valoare de aproape 400 milioane de lei.

Lucrarea de pe plaja Eforie este privită ca cel mai important lot de protecție a coastei Mării Negre, din cele 11 loturi scoase la licitație. Marius Stamat, reprezentantul in România al firmei companiei olandeze Van Oord, spune că este un proiect complex:

„Se vor pune în operă 4,5 milioane de metri cubi de nisip. Plaja va avea o lățime de aproximativ 100 de metri, creind o suprafață de plajă de aproximativ 50 de hectare”.

Plajele vor fi lărgite pe o lungime de 5,7 kilometri de la Eforie Nord până in apropiere de plaja salbatică Tuzla. Vor fi cosntruite 7 diguri conectate cu țărmul. Un alt dig, paralel cu țărmul, va fi realizat pentru a proteja o oază marină specială. Ministrul Mediului, Tanczos Barna.

„ Vom avea 29 de hectare de biodiversitate unde specii protejate vor avea posibilitatea relansării acestei biodiversități extrem de valoroase pentru Marea Neagră”.

Până la începerea imensului șantier, in zona submera [ s-au efectuat ample cercetări arheologice. Potrivit lui Nicușor Buzgaru de la Apele Române Dobrogea Litoral, surprizele nu au intârziat apară:

„Chiar a fost identificată o ambarcațiune antică. Este la o adâncime de 7-8 metri. La suprafața apei sunt niște fragmente din lemn și metal. La ce distanță de țărm? Cred că 100-150 de metri”.

Epava va fi protejată ca orice obiectiv de importanță arheologică. Lărgirea plajelor din zona Eforie va fi terminată la sfârșitul anului viitor.

Ghiulfer Predescu