Confidenţialitate

Lovitură de stat în Sudan | VIDEO

Statul african Sudan a devenit scena unei lovituri de stat, relatează Agerpres, citând agențiile internaționale de presă.

Premierul Abdallah Hamdok a fost reţinut şi mutat într-un loc necunoscut întrucât a refuzat să semneze o declaraţie de susţinere a loviturii de stat, a declarat ministerul citat, care i-a cerut populaţiei să ”împiedice eforturile armatei de a bloca tranziţia democratică”.

Soldaţii au luat cu asalt sediul radioteleviziunii aflat la Omdourman, oraş separat de capitala Khartoum de un pod peste fluviul Nil. ”Sunt reţinuţi angajaţi”, a precizat Ministerul Informaţiilor sudanez, în timp ce postul public de televiziune difuzează un lung concert de muzică tradiţională sudaneză.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Mişcării de eliberare a poporului din Sudan-Nord (SPLM-N) a fost arestat de la domiciliul său, potrivit contului său de Twitter.

Yasir Arman a fost consilier al premierului Abdallah Hamdok după ce gruparea sa insurgentă a semnat în 2019 un acord de pace cu autorităţile de tranziţie.

În ultimele săptămâni în Sudan au avut loc tensiuni între armată şi guvernul civil. În capitala Khartoum au fost desfăşurate forţe paramilitare şi armata sudaneze, limitând deplasarea civililor.

Aeroportul internaţional din a fost închis, iar zborurile externe au fost suspendate, potrivit postului de televiziune Al-Arabiya, care emite din Dubai.

Puterea a fost împărţită, pentru o perioadă de tranziţie, între autorităţile civile şi cele militare în urma înlăturării de la putere, în 2019, a fostului lider Omar al-Bashir, după trei decenii.

În contextul sporirii tensiunilor interne în această lună, o coaliţie de grupări rebele şi partide politice s-au aliniat cu armata şi au cerut dizolvarea guvernului civil.

Săptămâna trecută, mai mulţi miniştri au luat parte la proteste ample în mai multe zone din Khartoum şi în alte oraşe din Sudan împotriva perspectivei unui regim militar în acest stat african.

Liga Arabă s-a declarat “preocupată” luni de “evoluţiile” din Sudan, unde armata i-a arestat pe majoritatea liderilor civili, după săptămâni de tensiuni între militari şi civili care îşi împart puterea, informează AFP.

Secretarul general al organizaţiei panarabe, Ahmed Aboul Gheit, a făcut cunoscută, printr-un comunicat, “profunda sa preocupare în faţa evoluţiilor” din Sudan şi a îndemnat “toate părţile să respecte” acordul ce prevede împărţirea puterii de tranziţie, acord încheiat în 2019, după înlăturarea de la putere a autocratului Omar al-Beshir.