Confidenţialitate

Liviu Dragnea afirmă că Preşedintele vrea să declanşeze o criză şi îl ameninţă cu suspendarea

Coaliția PSD-ALDE va hotărî pînă joi dacă își menține propunerea de premier sau dacă va veni cu o altă nominalizare pentru această funcție, așa cum a cerut președintele Klaus Iohannis.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, îl acuză pe președinte că ar vrea să arunce România într-o criză politică prin refuzul de a o numi premier pe doamna Sevil Shhaideh, fără să anunțe însă și motivele care au stat la baza acestei decizii.

El a spus, de asemenea, că vrea să “cumpănească foarte bine”, pentru că decizia nu va fi uşoară.

“Împreună cu colegii mei am analizat în ultimele ore care ar fi resorturile care ar fi putut sta în spatele acestei decizii a preşedintelui. Nu am reuşit să găsim nici un motiv constituţional şi nici alt motiv care să ţină de alte elemente şi părerea noastră este că, de fapt, acest om vrea să declanşeze o criză politică în România“.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit lui Liviu Dragnea, preşedintele Klaus Iohannis şi cei cu care se consultă acesta au înţeles, după alegeri, că “românii nu mai vor jocuri politice pe spinarea lor“.

M-am înşelat. Înţeleg că domnul Iohannis nu vrea să respecte votul din 11 decembrie“, a mai spus liderul PSD.

Liderul PSD a mai afirmat că va analiza şi posibilitatea declanşării procedurii de suspendare a şefului statului, în cazul în care va ajunge la concluzia că un astfel de demers ar fi în beneficiul ţării.

În opinia mea, președintele vrea suspendarea (…), pentru a se reinventa. 

Mâine, cel mai târziu joi, o să trebuiască să luăm o decizie.

Vreau să cumpănesc foarte bine, dar nu între interesele personale şi de grup, ci între ce e bine şi rău pentru români. Nu va fi o decizie uşoară“.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, co-președintele ALDE, susțin că nu vor să declanșeze o criză politică și că vor încerca să o evite.

Potrivit lui Călin Popescu-Tăriceanu, la consultările de la Cotroceni pe tema formării viitorului Guvern președintele Iohannis i-ar fi spus că va face orice îi stă în putință pentru a împiedica numirea unui Executiv PSD, ba chiar s-ar fi declarat dispus să ducă un “război total”.

Discuții telefonice

Liviu Dragnea a mai spus că preşedintele nu l-a sunat pentru a-l anunţa decizia sa în cazul propunerii ca Sevil Shhaideh să devină premier, şi că nici ea nu a fost anunţată.

Singura conversaţie între Klaus Iohannis şi doamna Shhaideh ar fi avut avut loc joi, când şeful statului “i-a dat teme” acesteia.

A sunat-o pe doamna Sevil Shhaideh, invitând-o pentru această saptămână să discute despre programul de guvernare, echipa guvernamentală, i-a dat câteva teme, spunându-i că o să o numească. Nu a sunat-o“, a spus Liviu Dragnea.

Întrebat dacă el a fost anunţat cu privire la decizia preşedintelui, Liviu Dragnea a negat, spunând că nu a mai discutat în ultima perioadă la telefon cu preşedintele Iohannis.

Liderul PSD a precizat că nici Sevil Shhaideh nu a fost anunţată de preşedinte, ci a aflat “de la televizor”.

Dragnea a adăugat că a încercat să îl sune pe Iohannis sâmbătă, pentru a-i ura “Crăciun fericit!”, dar nu că a reuşit să dea de şeful statului.

 

Șeful statului a anunțat că nu acceptă prima propunere de premier făcută de coaliţia PSD-ALDE.

„Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele, PSD şi ALDE, care au ţinut să vină împreună, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru poziţia de prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumetele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere. În consecinţă, solicit coaliţiei PSD-ALDE să facă altă propunere”, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

Preșdintele a primit două propuneri pentru funcția de premier, Sevil Shhaideh, susținută de coaliția PSD-ALDE-UDMR și de minoritățile naționale, și Eugen Tomac, susținut doar de Partidul Mișcarea Populară.

La aceste două propuneri s-a referit șeful statului în cea mai recentă declarație de presă, susținută înainte de Crăciun.

De altfel, Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută că va face nominalizarea după Crăciun.

În replică, liderul PSD, Liviu Dragnea, declara atunci că refuzul nominalizării social-democratei Sevil Shhaideh ar duce la un război politic între formațiune și președinte.

De asemenea, Liviu Dragnea a atras atenția, la momentul respectiv, că s-ar putea adresa Curții Constituționale în cazul unui refuz.