Liviu Dragnea: Nu vom desfiinţa pilonului II de pensii

PSD reacționează, după ce în presă a apărut un proiect publicat de Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, prin care urma suspendarea contribuțiilor la pilonul II din iulie până în decembrie.

Liderul PSD, Liviu Dragnea nu răspuns concret întrebării dacă acest proiect există sau nu.

Invocând din nou programul de guvernare, Liviu Dragnea a specificat doar că nu se discută despre naționalizarea pilonului doi de pensii, și mai mult a subliniat că banii din acest pilon nu sunt privați.

”Deci nu există niciun fel de decizie adoptată în Guvern, decizie adoptată în partid, o decizie adoptată în coaliţie, care să cuprindă următoarele lucruri: 1 – nu s-a discutat, nu se discută şi noi nu vom adopta nicio măsură care să ducă la desfiinţarea pilonului II de pensii aşa cum a început să se rostogolească prin anumite televiziuni şi îi rog cu foarte mare respect să nu se mai rostogolească astfel de informaţii mincinoase. 2 – Nu există nicio decizie pentru a se înlocui contribuţiile care acum merg de la bugetul asigurărilor sociale de stat către pilonul II de pensii. Deci în primul rând nu este vorba de bani privaţi, pentru că poate unii oameni aşa înţeleg, pentru că poate în mod deliberat se comunică aşa. (…) Aici este vorba de contribuţiile pe care toţi le avem la sistemul de pensie, care merg în bugetul asigurărilor sociale de stat – 3,75% din această sumă merge la pilonul II. Deci nu se naţionalizează pilonul II şi nu se înlocuieşte această contribuţie, această parte de 3,75% din tot bugetul de pensie cu impozitul pe venit, cu o cotă din impozitul pe venit, aşa cum am înţeles că acest domn de la Comisia de Prognoză a propus. Pot fi idei, pot fi păreri, este problema dumnealor. Programul de guvernare a fost un program votat public de cetăţeni, a fost un program votat în Parlament, program care va fi implementat. Eu vă rog pe dvs să rămâneţi cât de mult se poate, cât este posibilul sau cât sunteţi lăsaţi ancoraţi în realitate şi în programul de guvernare”, a declarat Liviu Dragnea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liviu Dragnea a subliniat că Ministerul Muncii va prezenta în curând informații privind cele două fonduri de pensii, pentru ca cetățenii să poată alege.

Există totuși o excepție: aceea în care românii vor avea de ales între contribuția la pilonul I și II sau să își mute banii doar la pilonul I.

„În momentul în care se va face acea analiză şi dacă se va ajunge la această decizie, care este o intenţie pusă în programul de guvernare şi urmează să se creeze o perioadă de opţiune pentru fiecare cetăţean pentru plata la pilonul II de pensie, poate fi sau nu suspendată (plata pentru pilonul II de pensii – n.r.), asta va fi după analiză şi după o discuţie cu administratorii privaţi ai banilor publici din fondurile din pilonul II. Ca să nu încurce calculele, că poate din nu ştiu câte milioane de români care contribuie acum la pilonul I şi la pilonul II şi unii sunt doar la pilonul I, poate sunt mai mulţi cei de la pilonul I care vor să se mute şi la pilonul II şi atunci trebuie suma mai mare. Atunci se va decide dacă este nevoie să se suspende plata sau plata să continue ca şi până acum şi se fac regularizări ulterioare. Este doar o chestiune financiar-contabilă care va fi decisă împreună cu administratorii respectivi”, a mai declarat liderul PSD.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS