Liviu Dragnea: Noii miniştri ai Justiţiei şi Mediului de Afaceri trebuie numiţi săptămâna viitoare

Preşedintele PSD a anunţat, în această seară, că în şedinţa coaliţiei de guvernare de săptămâna viitoare vor fi stabilite nominalizările pentru cele două portofolii vacante din executiv, anume funcţiile de ministru al Justiţiei şi pentru Mediu de Afaceri şi IMM-uri.

“În cursul săptămânii viitoare, trebuie să se stabilească aceste două nominalizări, să fie aprobate şi în structurile politice ale coaliţiei şi trimise la Cotroceni pentru a fi aprobate de preşedintele Iohannis. Am vorbit cu domnul prim-ministru în seara aceasta, urmează să vorbesc şi cu domnii Tăriceanu şi Daniel Constantin, miercuri să avem o şedinţă a coaliţiei în care să discutăm despre aceste propuneri şi, poate tot miercuri, în cele două structuri politice ale celor două partide să le aprobăm, urmând să dăm drumul la celelalte proceduri legale şi constituţionale. Prim-ministrul s-a gândit la unele variante, ne-am gândit şi noi la unele …”, a declarat Liviu Dragnea, invitat la România TV.

În opinia sa, viitorul ministrul Justiţiei poate fi ales atât dintre oamenii politici, dar şi dintre independenţi, dacă îndeplineşte anumite condiţii.  Premierul Sorin Grindeanu sugera, recent, că ar prefera un profesionist din domeniul judiciar.

“Pentru Justiţie, trebuie să fie un ministru care să aibă un CV foarte bun, greu de contestat, care să aibă capacitatea să relaţioneze cu instituţii internaţionale, să aibă şi experienţă în domeniul ăsta, să aibă ştiinţa Constituţiei şi a deciziilor Curţii Constituţionale. Să aibă, de asemenea, capacitatea de a genera, de a coordona şi de a duce la final o dezbatere serioasă, nu prelungită la infinit, în care să se discute despre toate problemele legate de legislaţia din acest domeniu. (…) În ceea ce priveşte ministrul pentru IMM-uri, trebuie să fie un om cu o oarecare greutate politică, un ministru care să înţeleagă mediul de afaceri, să aibă experienţă de a fi condus instituţii, care să poată să comunice foarte bine şi care să aibă capacitatea ca în fiecare zi să facă lucruri, pentru că este unul din ministerele în care în fiecare zi trebuie să se întâmple lucruri. De asemenea, să aibă o capacitate foarte mare de relaţionare, pentru că dacă nu săptămânal, cel mai târziu la două săptămâni, trebuie să aibă întâlniri cu reprezentanţii mediului de afaceri”, a precizat Liviu Dragnea.

Ministerul Justiţiei a rămas fără şef după demisia forţată de fondul protestelor de stradă. Social-democratul iniţiase, pe furiş, modificări la legislaţia penală, stârnind nemulţumirea generală.

Florin Jianu demisionase anterior de la Ministerul pentru IMM-uri, considerând că actualul guvern şi-a pierdut legitimitatea.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS