Dragnea: Nu e necesară reluarea discuțiilor pe legile Justiției

„A fost o discuţie relativ aşezată, în care domnul preşedinte ne-a exprimat punctul dumnealui de vedere, în sensul că ar trebui reluat procesul legislativ. Nu e nevoie, în opinia noastră, pentru că există deja OUG 92, care intră în procedură parlamentară şi care cuprinde recomandările Comisiei de la Veneţia. Noi nu am respins niciodată o discuţie despre sistemul de justiţie din România. Dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat, pentru că am decis din 2016 să facem greşeala să ne facem că nu vedem ce se întâmplă în România, că nu vedem abuzurile în sistemul de justiţie din România. Nu putem să ne facem că există nişte protocoale secrete, toxice, care a parazitat instituţii importante ale statului, care au fost folosite de unele forţe oculte”, a declarat liderul PSD, după întâlnirea cu șeful statului.

Klaus Iohannis a convocat liderii partidelor parlamentare la Cotroceni, miercuri, pentru consultări despre reforma legilor Justiției.

Liviu Dragnea a declarat că i-a lăsat președintelui un set de 10 principii „pentru independența reală a justiției și a statului de drept”, dar și 7 întrebări, la care dacă dori, va răspunde.

Lista reunește:

 •  Respectarea Constituţiei României în litera şi spiritul ei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul procurorilor şi judecătorilor
  Advertisement
 • Stoparea abuzurilor din justiţie împotriva cetăţenilor şi înlăturarea efectelor produse
 • Respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituţia României şi de tratatele internaţionale, precum dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil, prezumţia de nevinovăţie, dreptul la viaţă privată şi inviolabilitatea secretului corespondenţei
 • Garantarea independenţei judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiţie – atât faţă de mediul politic, dar şi faţă de orice alte forme de presiune exercitate din partea parchetelor sau din partea serviciilor de informaţii
 • Garantarea independenţei procurorilor în instrumentarea cauzelor, în acord cu respectarea principiului constituţional al subordonării ierarhice
 • Răspunderea magistraţilor pentru reaua-credinţă şi grava neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor pe care le au
 • Lustraţia magistraţilor care au fost colaboratori ai serviciilor de informaţii au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare
 • Garantarea independenţei sistemului judiciar faţă de orice imixtiune a serviciilor de informaţii
 • Principiul celerităţii în instrumentarea şi soluţionarea cauzelor penale şi civile
 • Principiul meritocraţiei şi al probităţii morale şi profesionale în promovarea magistraţilor în funcţiile superioare din sistemul judiciar

Liderul PSD spune că i-a adresat şefului statului şi şapte întrebări.

„Nu putem să ne angajăm într-o discuţie serioasă dacă nu dăm nişte răspunsuri la întrebări importante, dacă nu ţinem cont de ce se întâmplă cu efectele abuzurilor. I-am lăsat preşedintelui 10 principii şi un set de 7 întrebări la care ar fi foarte bine dacă ar vrea să ne dea răspuns”, a mai spus Dragnea.

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare pe tema legislaţiei din domeniul justiţiei au început, miercuri, la Palatul Cotroceni, la ora 15.

Alături de şeful statului se află consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină, Laurenţiu Mihai Ştefan şi Andrei Muraru şi consilierul de stat Daniela Bârsan.

Partidul Social Democrat este primul care discută cu şeful statului şi este reprezentat de preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, şi de parlamentarii Robert Cazanciuc, Florin Iordache, Şerban Nicolae şi Eugen Nicolicea.

Legile justiţiei trebuie regândite, modernizate şi îmbunătăţite, a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, precizând că este necesară reluarea ciclului legislativ în acest domeniu.

„Este evident că legile justiţiei, în forma în care sunt ele valabile astăzi, trebuie regândite şi trebuie modernizate, îmbunătăţite. Este clar că aici obiectivul – cel puţin obiectivul meu – este să ajungem să avem legile corectate şi să garantăm independenţa justiţiei. Pentru asta, este cu siguranţă nevoie de mai multe lucruri. În primul rând, este nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiţiei, dar nu oricum. Este nevoie de o legiferare responsabilă, o legiferare transparentă, o legiferare care duce la modernizarea reală a legislaţiei în materie. Pentru asta, e nevoie de discuţii, e nevoie de transparenţă, e nevoie de discuţii cu CSM, care garantează independenţa justiţiei, şi nu ca până acum, când aceste avize ale CSM au fost constant ignorate”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, înainte de a începe consultările cu partidele pe tema legislaţiei din justiţie.

Totodată, şeful statului a precizat că este nevoie de consultări cu toţi partenerii din sistem.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS