Liviu Dragnea amenință cu alegeri anticipate în cazul în care președintele Klaus Iohannis nu numește premierul PSD-ALDE

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, într-o emisiune televizată la Antena 3, că s-ar putea ajunge la alegeri anticipate în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis nu va desemna premierul PSD-ALDE după alegerile parlamentare.

”Îmi doresc ca preşedintele României, acum domnul Iohannis, să respecte votul popular pentru a fi linişte şi stabilitate în ţară, pentru a nu ajunge la alegeri anticipate”, a afirmat Dragnea.

Liviu Dragnea a mai afirmat că PSD va avea o majoritate ”serioasă” cu ALDE şi că îşi doreşte să nu se ajungă în situaţia în care preşedintele să nu ţină cont de votul popular şi să încerce să îşi impună un premier.

Singura situaţie prevăzută de Constituţie pentru organizarea alegerilor anticipate este dizolvarea Parlamentului. Acest lucru se poate realiza potrivit articolului 89 din Constituţie.

După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată, se arată în legea fundamentală.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS