Liviu Dragnea află sentința definitivă în dosarul ”Referendumul”

Emoții pentru liderul PSD, Liviu Dragnea.

Președintele PSD își află astăzi sentința definitivă în dosarul „Referendumul”, în care este acuzat împreună cu 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt.

În iulie 2012,  Liviu Dragnea ar fi ordonat liderilor social-democrați din ţară să scoată cât mai mulţi oameni la vot, pentru a-l demite pe Traian Băsescu, şeful statului de la acea vreme.

 

Acum un an, Liviu Dragnea era condamnat în primă instanță la un an de închisoare cu suspendare în dosarul fraudării referendumului. Tot atunci, 45 din cei 74 de inculpaţi au fost achitaţi. Ceilalți au fost condamnați cu suspendare.

Sentința de vineri, dată de completul de 5 judecatori de la Înalta Curte va fi una definitivă. La audieri, mai mulţi martori au declarat că nu au fost la referendumul pentru suspendarea fostului preşedinte Traian Băsescu, dar s-au regăsit cu semnăturile falsificate pe listele de vot.

Procurorii DNA au susținut că Liviu Dragnea i-a tratat pe alegători ca pe „nişte obiecte care trebuiau scoase din casă şi aduse la urne” iar neprezentarea la vot a fost văzută ca „un moft, nu ca un drept”.

Pedeapsa minimă solicitată de DNA pentru Dragnea ar fi între trei şi cinci ani de închisoare cu executare. De cealaltă parte, atât Liviu Dragnea, cât și avocatul liderului PSD au cerut achitarea precizând că nu s-a intenționat încălcarea legii. În plus, Dragnea i-a cerut Liviei Stanciu, președinta completului de judecată, să nu ia în seamă caracterizarea făcută de DNA.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS