Confidenţialitate

Video | Klaus Iohannis, despre tensiunile din Orientul Mijlociu: Se pot examina căi pentru ca NATO să se implice mai mult în regiune

Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă, în care vorbește despre tensiunile din Orientul Mijlociu. Acesta a spus că se pot examina căi pentru ca NATO să se implice mai mult în regiune.

“Interesele României nu au fost în mod direct afectate, mă refer în primul rând la securitatea cetățenilor noștri. România se coordonează în mod permanent la nivel NATO și UE”, a mai adăugat Klaus Iohannis, care consideră că România nu este vizată de amenințările Iranului.

Principalele declarații ale președintelui:

În ultimele zile, am asistat la agravarea situației de securitate din Orientul Mijlociu. Amplificarea tensiunilor nu e în interesul regiunii și al comunității internaționale. Aceste evoluții au impact la nivel internațional și sunt relevate pentru securitatea Europei și a cetățenilor noștri.

Interesele României nu au fost în mod direct afectate, mă refer în primul rând la securitatea cetățenilor noștri. România se coordonează în mod permanent la nivel NATO și UE. Condamnăm escaladarea tensiunilor cauzată de atacarea ambasadei SUA de la Bagdad.

Salut ultima declarație, cea de ieri, a președintelui Trump. România susține unitatea, suveranitatea și integritatea teritoriului irakian. Lupta noastră comună împotriva terorismului trebuie să continue cu fermitate. Nu este nevoie de noi focare de conflict.

De asemenea, se pot examina căi ca NATO să se implice mai mult în regiune și combaterea terorismului. Mâine va avea loc la Bruxelles o întâlnire a miniștrilor de Externe. Trebuie să prevenim o spirală a instabilității.

Această discuție despre implicarea mai multă a NATO reprezintă o abordare foarte constructivă. Vom vedea în discuțiile care urmează. Este clar că trebuie să se lucreze cel puțin în planul securității, dar trebuie să avem în vedere și planul reconstrucției, iar România este interesată de acest aspect.

Nu cred că România este vizată de aceste amenințări. Lucrurile trebuie luate foarte în serios. Militarii noștri care sunt implicați în proiectele de instruire a forțelor irakiene au fost temporar relocați într-o locație sigură.