Confidenţialitate

Lituania atrage atenția că lumea se află în fața pericolului unui al Treilea Război Mondial dacă Putin preia controlul asupra Ucrainei | AUDIO

Îngrijorări legate de intențiile Federației Ruse se fac din ce în ce mai auzite în ultimele zile în special din partea fostelor state ale Uniunii Sovietice. După Republica Moldova, e rândul Lituaniei să atragă atenția că omenirea se află în fața pericolului unui Al Treilea Război Mondial, dacă Putin va prelua controlul asupra Ucrainei.

Preşedintele Lituaniei l-a atenţionat pe secretarul american de stat Antony Blinken, aflat într-un turneu în statele baltice, că un eşec în oprirea agresiunii declanșate de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina ar duce la un conflict global. De aceea – spune el – lumea este obligată să îi ajute pe ucraineni „prin toate mijloacele posibile”.

Președintele Gitanas Nauseda e convins că Putin nu se va opri în Ucraina. Îngrijorări similare vin și dinspre Republica Moldova și Georgia.

Spre deosebire de ultimele două, Lituania este, însă, stat membru NATO.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Rusia ar fi încercat să „submineze democrația Lituaniei și să semene polarizarea cu atacuri cibernetice și dezinformare” – potrivit BBC. Dar, el a spus că SUA și țările aliate sunt „gata să facă față oricărei amenințări” la adresa NATO. După Lituania, Blinken urmează să mai ajungă în Letonia şi Estonia.

Sursa foto: Inquam Photos / Silviu Filip

Citește și: Guvernul rus a aprobat o listă cu ţări şi teritorii neprietenoase, printre care se află și România | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.