Confidenţialitate

Liderii UE cer și mai multe sancțiuni împotriva Rusiei. Charles Michel: UE va fi obligată să renunțe la gazul și petrolul din Rusia | AUDIO

După ce ieri Comisia Europeană a anunțat noi sancțiuni pentru Rusia, printre care interzicerea importurilor de cărbune din Federație, astăzi alți lideri ai Uniunii Europene spun că încă este prea puțin. Liderul Consiliului European, Charles Michel, avertizează statele membre reticente că mai devreme sau mai târziu, Uniunea va fi obligată să renunțe și la gazul și petrolul rusești.

„Europa naivă trebuie să dispară”, spune președintele Consiliului.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externa, Josep Borrell, a explicat în plenul Parlamentului comunitar, că statele membre trebuie să ajute mai mult militar Ucraina.

„De la începutul războiului, am ajutat Ucraina cu un miliard de euro și i-am plătit lui Putin 35 de miliarde de euro pentru combustibili. Faceți dumneavoastră comparația!”, a spus ministrul de Externe al Uniunii.

El a făcut apel la statele membre să aloce mai mulți bani pentru Apărare, adaugând că Europa s-a obișnuit să se bazeze doar pe NATO. Josep Borel a avertizat că Europa trebuie să fie atentă la noua alianță a autocraților de pe continent, fără să numească vreun lider.

La rândul său, confruntată cu acuzații că nu impune Rusiei embargou pe exportul de gaze și petrol, ci doar pe cărbuni, Ursula von der Leyen a precizat că ar putea urma noi sancțiuni pentru Rusia.

Pe de altă parte, lidera Guvernului Uniunii a invitat pe oricine să doneze bani pentru refugiații ucraineni sâmbătă, când la Varșovia, zeci de staruri mondiale vor participa la un eveniment caritabil pentru a face un apel similar.

Șefa Comisiei Europene a și dat câteva exemple: U2, Madona și sportivi celebri.

De la Strasbourg, Anca Grădinaru, Europa FM.

Sursa foto: Unsplash / Christian Lue

Citește și: CE declanșează procedura de suspendare a fondurilor europene pentru Ungaria din cauza încălcării statului de drept | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.