Confidenţialitate

Liderii UE au adoptat măsuri mai stricte împotriva migrației ilegale. România primește bani europeni pentru protecția granițelor

Liderii celor 27 de state membre ale UE au agreat măsuri mai stricte împotriva migrației ilegale. Decizia a fost luată în cadrul Consiliului European extraordinar care s-a încheiat azi-noapte la Bruxelles. România va fi una dintre țările în care va fi implementat, cu bani europeni, un proiect pilot pentru protecția granițelor.

Măsurile convenite de liderii europeni includ finanțare din bugetul Uniunii pentru proiecte pilot de gestionare a frontierelor externe ale blocului comunitar.

În două țări vor fi implementate astfel de proiecte pilot: România și Bulgaria, a căror intrare în spațiul Schengen a fost blocată anul trecut de Austria și Olanda.

Potrivit președintei Comisiei Europene, țara noastră și vecina de la sud de Dunăre vor primi bani europeni pentru mașini de patrulare la graniță, instalare de camere de luat vederi, turnuri de control, supraveghere electronică și aeriană cu drone.

Nu se vor construi garduri la granițele României, au ținut să sublinieze surse politice de la București.

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, cea mai insistentă voce pentru finanțarea de către comisia europeană a construcției de garduri la granițele externe ale Uniunii, s-a declarat mulțumit de decizia luată în cadrul Consiliului.

Dezbaterea privind migraţia a revenit pe unul din primele locuri în agenda europeană odată cu creşterea numărului de sosiri ilegale şi de cereri de azil în UE în 2022.

Potrivit Frontex, anul trecut au ajuns în țările Uniunii peste 330.000 de migranți ilegali, cu aproximativ 100.000 mai mulți decât în 2021.

Foto: Shutterstock

Citește și: Dragoș Tudorache, despre aderarea României la Schengen și Consiliul European Special din februarie: Este esențial să ne înscriem și noi în această dezbatere și să ne înscriem cu conținut, nu doar cu o atitudine superficială | VIDEO