Confidenţialitate

Liderii europeni se reunesc timp de două zile la Bruxelles. Trebuie să ajungă la un acord privind reducerea prețului la gaze și energie electrică

Liderii Uniunii se reunesc joi și vineri la Bruxelles, în cadrul unui nou Consiliu la care ar trebui să ajungă la un acord privind reducerea prețului la gaze și energie electrică în statele membre. Marți, președinta Comisiei a propus mai multe variante, printre care achiziții comune de gaze, o solidaritate mai mare a celor care au mai multe gaze cu cei care au deficit mare și investiții masive în surse regenerabile.

Comisia Europeană a propus printre altele ca un consorțiu european să cumpere gaze pentru toții membrii, pentru a negocia prețuri mai bune și pentru a reduce riscul ca statele membre să oferteze în dauna altor state membre pe piața mondială.

Executivul comunitar ar vrea și stabilirea unui preț de referință pentru gazul lichefiat care în condițiile reducerii masive a consumului de gaz din Rusia a fost importat masiv mai ales din Statele Unite.

Președinta Comisiei a explicat propunerile și în plenul Parlamentului Comunitar:

„Aceste trei măsuri, achiziții comune, economisirea și împărțirea vor avea un impact pozitiv asupra prețurilor. Dar desigur, mai sunt multe de făcut pentru a tempera vârfurile de preț și pentru a face față manipulării pieței de energie de cătra Rusia”, a spus președinta Comisiei.

Ursula von der Leyen a mai spus că deși, din septembrie anul trecut, Rusia a redus volumul de gaze către Europa cu 80%, Uniunea a compensat prin achiziții masive de gaze din Norvegia și Statele Unite.

Iar economiile de gaze au ajuns la 15%. În plus, acum, depozitele de gaze ale Uniunii sunt aproape pline, la 92% din capacitate.

Foto: Shutterstock

Citește și: Țara noastră, pe ultimul loc la consumul de energie electrică din UE. Românii nu prea au ce scoate din priză pentru a economisi curent, arată Reuters