Confidenţialitate

Lideri sindicali: Guvernul nu are bani pentru Legea salarizării bugetarilor/ Premierul ne-a șantajat

Liderii celor mai mari  confederații sindicale susțin că Guvernul vrea să transfere plata contribuțiilor la sănătate și asigurări sociale de la angajator la angajat pentru că nu are bani să aplice Legea salarizării bugetarilor de la 1 ianuarie 2018.

Legea prevede majorări salariale pentru mai multe  categorii de bugetari, în etape.

Invitați la Interviurile Europa FM, președintele BNS, Dumitru Costin, și vicepreședintele Cartel Alfa, Iulian Măntescu, susțin că pentru a aplica legea salarizării bugetarilor, Executivul trebuie să facă rost de încă 15 miliarde de lei.

“Ei (n.r. membrii Guvernului) au constatat acum că le lipsesc niște bani. De exemplu, ca să aplice de la 1 ianuarie (n.r. Legea salarizării bugetarilor), le lipsesc 15 miliarde de lei. Neavând, le acoperă prin acest transfer.

-Cum ați ajuns la această sumă?

-Sunt sume comunicate de Ministerul Finanțelor, de ministrul Mișa, verbal, în discuțiile pe care le-am purtat. Deci, acum, au 79 de miliarde și au nevoie de 94, deci le lipsesc 15 miliarde.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vicepreședintele Cartel Alfa, Iulian Măntescu, adaugă că recent, Guvernul i-ar fi șantajat pe liderii sindicali care refuză plata contribuțiilor sociale și de sănătate integral, de către angajați.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, președintele BNS, Dumitru Costin, susține că Legea salarizării bugetarilor nu poate fi aplicată oricum, întrucât nu există bani pentru toate majorările promise.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest context, președintele Blocului Național Sindical avertizează că la nivelul casei Naționale de Asigurări de Sănătate se discută în această perioadă despre eliminarea de la 1 ianuarie, a unor servicii medicale, în prezent, gratuite.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicatele vor picheta săptămâna viitoare mai multe instituții publice, după care pregătesc mai multe mitinguri de protest.

De asemenea, Iulian Măntescu nu a exclus noi proteste spontane la CFR.

Liderul sindical susține că în ultimul an, investițiile la companiile de transport feroviar s-au redus drastic, iar angajații din aceste companii nu vor beneficia de legea salarizării bugetarilor.

Vă reamintim, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, insistă că “există sumele necesare alocate legii salarizării, impactul bugetar putând fi suportat din banii prognozați’’.

Interviul video integral cu președintele BNS, Dumitru Costin, și vicepreședintele Cartel Alfa, Iulian Măntescu, poate fi vizionat mai jos.