Confidenţialitate

Liberalii se întâlnesc pentru a discuta impasul din coaliție. PNL și PSD nu reușesc să se pună în acord pe o serie de teme majore

Liderii PNL se reunesc luni într-o ședință lărgită a conducerii partidului. Întâlnirea are loc înaintea discuților din coaliție pe teme de interes major asupra cărora liberalii și social-democrații nu au căzut de acord până acum: majorarea pensiilor, o nouă schemă de plafonare a prețului energiei și problema pensiilor speciale, care trebuie rezolvată până la finalul anului.

La ora 14:30 este programată ședința Biroului Politic Național al PNL, care va avea loc în format hibrid: fizic și online.

Contextul reuniunii este extrem de important: divergențele dintre liberali și social-democrați pe o serie de probleme care așteaptă rapid soluții.

Majorarea pensiilor este una dintre aceste probleme. După ce inițial au spus că nu sunt bani pentru o majorare cu 10%, așa cum au propus social-democrații, liberalii cer acum o creștere cu 15%.

PSD insistă că o creștere cu un procent atât de mare este posibilă doar în două scenarii: dacă se taie bani din altă parte sau dacă se majorează deficitul bugetar.

Un alt subiect este cel al pensiilor speciale: problema trebuie rezolvată până la finalul anului, altfel România riscă să piardă miliarde de euro din PNRR. Cea mai mare problemă o constituie la acest capitol pensiile militare și modul în care urmează să fie reglementate.

O problemă spinoasă o reprezintă și propunerea social-democraților de reglementare a prețurilor la energia electrică.

PSD ar dori impunerea unui preț maxim de un leu și 30 de bani pe kw, dar totodată și păstrarea actualelor plafoane de 68, respectiv 80 de bani pentru cei care consumă până într-o sută sau 255 de kw.

Alte teme care urmează să fie abordate de coaliție și care vor fi discutate de liderii PNL sunt construcția bugetului pe anul viitor și eventuala majorare a impozitelor pe locuințe.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: De teama că nu vor mai prinde pensii mai mari ca salariile, magistrații se retrag din activitate. 106 de judecători de la Instanța Supremă rămân cu 10.000 de dosare