Liber la clientelism politic și nepotism în spitale: managerii de spital pot fi membri de partid

Managerii de spitale nu pot deține funcții de conducere în partide, dar pot fi simpli membri de partid – așa a stabilit, marți, Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Deputații au modificat din temelii o ordonanță de urgență aprobată, anul trecut, de guvernul Cioloș care stabilea condițiile pe care trebuie să le îndeplinească managerii de spitale.

Deputații Pavel Popescu de la PNL și Rareș Pop de la USR au atras atenția că modificările aprobate de majoritatea parlamentară vor duce la  politizarea unităților medicale.

”Grupul PNL va vota împotriva acestui raport de adoptare, deoarece noi susținem depolitizarea sistemului de sănătate. Managerii trebuei aleși pe criterii de performanță, nu pe criterii politice. Și concluzia este că <<tovarășii>> înving și acum în sistemul de sănătate”, a spus deputatul PNL, Pavel Popescu.

” Sunt amendamente care permit, în mod miraculos, personalului medical să fie în mai multe locuri odată: la conducerea spitalului, în sala de operații, la cursuri universitare și, bineînțeles, în cabinetul privat. Dragi colegi, nu uitați, fiecare amendament votat astăzi va influența modul în care vor funcționa spitalele clinice, va influența destine și vieți pentru care suntem responsabili”, a subliniat deputatul USR, Rareș Pop.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deputații au eliminat și articolul care le interzicea managerilor să își angajeze rudele în spital.   Explicațiile au venit de la deputatul PSD, Florin Buicu.

”Legat de incompatibilități și conflicte de interese, România are o legislație generală legată de incompatibilități și conflicte de interese. Modificările acestei ordonanțe sunt bune. Managerul de spital nu avea dreptul să fie membru de partid și, prin această prevedere, (n.r. ordonanța 79/2016) era neconstituțională. Este dreptul oricărui cetățean de a face politică”, a spus Florin Buicu de la PSD.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ceea ce privește concursurile pentru managerii de spitale, acestea ar urma să fie organizate fie de ministerul Sănătății, fie de autoritățile locale, depinde în subordinea cui se află unitățile medicale.

Proiectul va merge la Cotroceni pentru promulgare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS