Confidenţialitate

Lia Savonea va sesiza CCR privind un posibil conflict cu ministrul Justiției, Ana Birchall

Șefa CSM, Lia Savonea, a anunțat marți seară că va sesiza CCR privind un conflict între aceasta și acțiunile ministrului Justiției Ana Birchall.

„În calitate de președinte al CSM, am decis să sesizez Curtea Constituțională cu un conflict juridic de natură constituțională față de acțiunile ministrului Justiției Ana Birchall”, a anunțat, marți, Lia Savonea.

Potrivit șefei CSM, CCR va fi sesizată din două motive.

„Primul: ingerință gravă în activitatea procurorilor, mă refer la activtatea de urmărire penală. Al doilea – acțiuni de subminare a autorității CSM în calitatea sa constituțională de garant al indepenendenței justiției”, a spus Savonea.

Lia Savonea a anunțat, marți, că 9 membri CSM au decis să inițieze propuneri de modificări legislative pentru a fi organizate ședințele de plen „legal”, între acestea fiind incluse reducerea cvorumului pentru a evita amânările în situația care unii magistrați nu se prezintă.

„Este un veritabil boicot instituțional. Având în vedere această situație, (…) 9 membri au hotărât să inițieze niște propuneri de modificări legislative pe care să le discutăm și să le formalizăm instituțional, astfel încât să asigurăm desfășurarea ședințelor legal. Măsurile vizează reducerea cvorumului pentru situațiile în care anumiți membri refuză să se prezinte nejustificat, respectiv ca ședințele să fie legal constituite. Mă refer la membrii Consiliului cu activitate permanentă în CSM”, a spus Lia Savonea.

Șefa CSM a mai precizat că este propusă și sancționarea lipsei nejustificate de la plen cu pierderea funcției deținute în Consiliu.

Precizările vin după ce mai mulți procurori CSM au lipsit de la plenul de marți, nefiind întrunit cvorumul. Pe ordinea de zi se afla validarea Adinei Florea la șefia Secției Speciale.