Lia Olguța Vasilescu, trimisă în judecată de DNA

Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA în dosarul în care este acuzată de luare de mită şi spălare de bani.

În același caz au fost trimiși în judecată Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei organizații neguvernamentale.

Lia Olguţa Vasilescu va fi judecată în stare de libertate.

Procurorii DNA susțin că în 2012, cu ocazia campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de Lia Olguţa Vasilescu  să facă diverse sponsorizări.

“În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic”, spune DNA.

În cadrul “donaţiilor” și “ca urmare a exercitării influenţei sale politice”, Lia Olguţa Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de Goran Bregovic.

Potrivit unor surse citate de news.ro, costurile concertului şi cheltuielile de deplasare ale artistului au fost achitate, la cererea Olguţei Vasilescu, de un om de afaceri, ce urmărea să încheie contracte cu Primăria Craiova.

Mai mult, anchetatorii susţin că Lia Olguţa Vasilescu şi-ar fi folosit influenţa pentru a obţine de la un alt om de afaceri materiale electorale cu imaginea sa şi sloganuri de campanie electorală, în valoare de 44.241,96 de euro.

“Materialele respective, utilizate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în campania electorală, au fost realizate de o firmă în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri, documentul având ca obiect imprimarea de materiale promoţionale. Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în scopul menţionat mai sus, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni”.

Într-un alt context, în 2014, Lia Olguţa Vasilescu ar fi cerut şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau contracte cu Primăria Craiova, pentru o asociaţie nonprofit, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

“Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în considerarea atribuţiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor. Referitor la banii pretinşi şi primiţi de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a patru contracte de sponsorizare.”

Elena Daniela Popescu, reprezentanta asociației, ar fi transferat suma de 316.471 lei din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, pentru a ascunde proveninenţa sumei.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.

Lia Olguţa Vasilescu a fost aleasă în iunie pentru un nou mandat de primar al Craiovei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS