Confidenţialitate

Lia Olguţa Vasilescu, reclamată la CNCD

Deputat al USR, Cristina Iurişniţi a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării față de recente declaraţii ale social-democratei Lia Olguţa Vasilescu la adresa lui Klaus Iohannis.

“Am adus la cunoştinţă CNCD faptul că, în data de 16 noiembrie, în cadrul unei emisiuni televizate pe postul Antena 3, deputata social-democrată Olguţa Vasilescu a făcut declaraţii publice injurioase, xenofobe, discriminatorii, instigatoare la ură şi agresive cu privire la şeful statului. Această afirmaţie a venit în contextul vizitei preşedintelui Klaus Iohannis la Bistriţa. Este incalificabil modul în care PSD înţelege să îşi construiască discursul public. Extremismul, grobianismul, agresivitatea şi lipsa de decenţă caracterizează de prea mult timp mesajele politice ale PSD, iar acest fapt trebuie sancţionat aspru de autorităţile competente”, susține Cristina Iurişniţi, într-un comunicat.

“Am solicitat CNCD să dispună constatarea faptelor de natură contravenţională, a vinovăţiei doamnei Olguţa Vasilescu, precum şi sancţionarea acesteia. Totodată, am solicitat obligarea doamnei Olguţa Vasilescu să transmită scuze publice atât preşedintelui României, cât şi comunităţilor etnice care au fost profund lezate de afirmaţiile iresponsabile ale doamnei Olguţa Vasilescu. Îmi doresc ca prin hotărârile CNCD, precum şi prin intoleranţa societăţii cu privire la derapajele din discursul public al politicienilor să descurajăm astfel de manifestări publice, sancţionând cu fermitate orice formă de discurs public rasist, denigrator şi xenofob, care aduce atingere drepturilor fundamentale ale omului”, subliniază Iurişniţi.

Lia Olguţa Vasilescu a scris, pe Facebook, că îşi cere scuze în mod public şi că nu a dorit, prin declaraţiile sale, să lezeze sentimentele comunităţii evreieşti.

“Prin afirmaţia (…) ‘domnul Klaus Iohannis cred că se vede deja şef de lagăr de concentrare şi reeducă acolo PSD-iştii’ nu am vrut, sub nicio formă, să lezez sentimentele comunităţii evreieşti, care a fost cea mai afectată de crimele şi ororile perioadei naziste. Dacă cineva a înţeles alt lucru, îmi cer scuze public! Am vrut doar să apăr sentimentele a peste două milioane de membri şi simpatizanţi PSD care nu trebuie să fie consideraţi vinovaţi că votează cu un partid democratic! Dezbaterile electorale trebuie să aibă limite şi eu sunt prima care îmi cer scuze dacă se consideră ca s-a ajuns prea departe”, a scris fosta șefă a Ministerului Muncii.

Șeful de campanie al PSD a precizat că nu a vrut să lezeze sentimentele comunității evreiești, care a fost cea mai afectată de ororile naziste.

Duminică, reprezentantul comunității evreiești în Parlament Silviu Vexler a trasnsmis că nu poate accepta, indiferent de context, gestul asimilării șefului statului cu unii dintre cei mai odioși criminali din istoria umanității, respectiv comandanții lagărelor de concentrare.

„Din nou, observ cum un politician român folosește un element din cea mai cumplită perioadă a istoriei umanității și îl trivializează prin utilizarea într-un context nepotrivit. Doamna Lia Olguța Vasilescu putea și trebuia să găsească orice altă comparație pentru mesajul pe care a dorit să îl transmită. Este complet inacceptabil ca un înalt demnitar al Statului Român să folosească astfel de formulări. Trivializarea acestei perioade întunecate din istorie, care reprezintă o suferință ce nu poate fi descrisă în cuvinte, este un element deosebit de periculos”, a scris deputatul, pe Facebook.

În opinia lui Silviu Vexler, trebuie să înceteze orice încercare de a introduce în discursul politic și în campania electorală lucruri legat, direct sau indirect de comunitățile evreiești și de memoria victimelor Holocaustului.

„Nu pot să accept, indiferent de moment și context, gestul nepermis de asimilare a Președintelui României cu unii dintre cei mai odioși criminali din istoria umanității – comandanții lagărelor de concentrare.

Toate încercările de a introduce, direct sau indirect, evreii, comunitățile evreiești, relațiile cu Statul Israel, memoria victimelor Holocaustului și drama Holocaustului în sine, cu tot ceea ce a însemnat ea, ca elemente în discursul politic și campania electorală trebuie să înceteze. «Orori care s-au întamplat la Auschwitz ori Sobibor, în câmpurile de la Bug, prin deportările din Transnistria, pogromurile ori trenurile morții nu cred că au vreun verb, în vreuna din limbile pământului, care să poată exprima prejudiciul pe care l-au adus umanității însăși»”, a completat deputatul minorităților evreiești.

Lia Olguța Vasilescu a declarat că președintele Klaus Iohannis probabil deja se vede „șef de lagăr de concentrare” unde ar fi închiși social-democrații, pentru reeducare. Afirmația vine în contextul în care șeful statului a spus în mai multe rânduri că e în război cu PSD.