Legea securității cibernetice a fost contestata de Avocatul Poporului la Curtea Constitutionala

Avocatul Poporului consideră că legea ‘aduce atingere principiului garantării și ocrotirii vieții intime și private de către autoritățile publice’.

Legea care prevede că utilizatorii de cartele pre-plătite și de rețele Wi-Fi trebuie să-şi prezinte datele personale de identificare – a fost contestată la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului

Documentul a fost adoptat luna aceasta de Parlament.

Dar Avocatul Poporului consideră că legea ‘aduce atingere principiului garantării și ocrotirii vieții intime și private de către autoritățile publice’.

Timp de un an, posesorii de cartele pre-plătite ar urma să furnizeze operatorilor de telefonie datele personale de identificare. În caz contrar, legea prevede anularea numărului de telefon respectiv.

Între timp, situația neclară a legii ‘Big Brother’ provoacă deja probleme în justiție.

Sunt 12 mii de procese în care au fost admise probe în baza acestui document – potrivit lui, furnizorii de telefonie fixă şi mobilă şi de internet erau obligați să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, anchetatorilor.

În urmă cu două zile, Curtea Constituțională a hotărît că respectivele prevederi încalcă Legea fundamentală, iar Consiliul Superior al Magistraturii încearcă să lămurească situația acestor procese.