Legea salarizării unitare, în dezbaterea plenului Camerei Deputaților

Avizată aseară de comisia de muncă din Camera Deputaţilor după o şedinţă tensionată, legea salarizării intră, astăzi, în dezbaterea finală a plenului.

Aşteptatele creşteri salariale în Educație și Sănătate nu se mai aplică de la 1 iulie, aşa cum prevedea programul de guvernare. Toţi bugetarii ar urma să beneficieze de lefuri majorate cu 25% abia din ianuarie 2018.

Executivul susţine că, în parlament, aleşii au decis să acorde creşteri pentru diverse categorii salariale, ceea ce depăşeşte sumele alocate iniţial în buget.

Luaţi prin surprindere, reprezentanţii medicilor şi ai poliţiştilor au făcut scandal ieri în legislativ, ameninţând cu proteste. Primii care ies în stradă sunt angajaţii din Ministerul Tineretului şi Sportului. Manifestaţii sunt programate, astăzi, atât la Bucureşti, cât şi în alte oraşe din ţară.

Confederaţia Cartel ALFA consideră că, dată fiind amânarea creşterilor salariale, nu s-ar mai impune graba în dezbateri, cu atât mai mult cu cât ambiguităţile din jurul noului sistem de impozitare, pregătit pentru anul viitor, va avea un impact major asupra salarizării.

Opoziţia liberală a anunţat că va vota împotriva proiectului, acuzând că angajaţi cu aceeași funcţie şi pregătire profesională vor avea salarii diferite de la un județ la altul.

Uniunea Salvaţi România cere demisia ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, şi ia în calcul să conteste legea salarizării la Curtea Constituţională.

Totodată, s-au vizalizat pe internet imaginile în care o jurnalistă insistă să afle de la premierul de ce nu se mai respectă programul de guvernare, iar Sorin Grindeanu alege să nu răspundă la nici una dintre cele două întrebari.

Creșterea salariilor din Sănătate și Educație, amânată

Dumitru Costin, BNS: S-ar putea să nu fie 25%, s-ar putea să fie doar vreo 2% în real

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS