Legea salarizării unitare, dezbătură cu sindicatele

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, susține că prin Legea salarizării unitare vor fi rezolvate inechitățile din sistem, iar primele majorări salariale vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie anul viitor.

Însă, oficialul menționează că nu toți bugetarii vor avea salarii mărite și că sunt exceptate categoriile care deja au avut parte de măriri salariale – precum doctorii, profesorii și actorii. Majorările se vor simți de la 1 ianuarie 2018 – spune Lia Olguța Vasilescu. Ea a trecut în revistă și ultimele majorări salariale: educație și sănătate – cu 15% , administrația publică locală – cu 20 % și instituțiile de cultură – cu 50 % .

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Cât privește declarația privind dublarea salariilor mai mici de 4 mii de lei, Ministrul Muncii și-a nuanțat declarația:

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Muncii a mai spus că, dintre demnitari,  mai mult va câștiga președintele țării.

Legea salarizării unitare în sectorul bugetar va fi adoptată până, cel târziu, la data de 1 iulie.

Până atunci, la Ministerul Muncii, au fost chemați astăzi la negocierii sindicaliștii din sănătate și asistență socială.

În lipsa unui proiect al legii, asumat public de Ministerul Muncii, cea mai importantă solicitare a bugetarilor este legată de sporuri: ei vor ca acestea să fie raportate la salariul minim de 1450 de lei, ultima majorare intrată în vigoare.

Consultările vor continua joi cu sindicatele din educație, vineri cu cele din domeniul culturii și săptămâna viitoare cu celelalte confederații – a spus Ministrul Muncii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS