Confidenţialitate

Legea privind pensiile speciale a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind pensiile speciale, adoptată pe 16 octombrie de Camera Deputaților, for decizional. 

Legea prevede că magistrații, cu o vechime de cel puţin 25 de ani pe o funcție de judecător sau procuror, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării.

Legea prevede că pensia de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Actul normativ mai prevede și creșterea etapizată a vârstei de pensionar.

De anul viitor, în cazul celor de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională pensionarea se poate face la 47 de ani și 4 luni dacă magistrații au 25 de ani de activitate în funcție. Vârsta va crește cu câte 4 luni în fiecare an până la atingerea vârstei de pensionare de 60 de ani.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Ioana Ene Dogioiu, despre noua formă a Legii Pensiilor Speciale: Ce ratează această lege este că nu face din start o ordine în aceste pensii ocupaționale